KJKP Vodovod i kanalizacija: Prošle godine smo naplatili rekordnih 48,4 miliona KM

KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo je prošle godine naplatilo rekordnih 48,4 miliona KM na osnovu računa za vodu i odvodnju.

Kako su naglasili, riječ je o povećanju postotka naplate za jedan posto u odnosu na 2019. kada je bio najviši priliv sredstava – 48 miliona KM. Prošle godine je fakturisano, kako su naveli, 48.366.720 KM.

“Služba naplate i obračuna utroška vode je 2022. provodila brojne aktivnosti kako bi se ostvario što veći procenat naplate, od stalnih kontakata sa dužnicima, isključivanja dužnika kada je to tehnički izvodivo, sklapanjem ugovora o odgođenom plaćanju kojim je dužnicima data mogućnost otpisa zateznih kamata i slično. Predanim radom uposlenika preduzeća uspjeli smo od pravnih i fizičkih lica naplatiti desetogodišnja dugovanja. Ovo je naš najveći naplaćeni iznos od momenta uvođenja sistema naplate poslije rata, od 1996. do danas”, kazao je izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove ViK-a Amar Nović.

Kako su istakli u ovom preduzeću, pozitivni pomaci su napravljeni i kada je riječ o očitanju vodomjera. Naime, tokom 2022. očitano je 93 posto vodomjera (prosječno mjesečno evidentirano 110.216 vodomjernih mjesta), što predstavlja pomak s obzirom na to da prethodnih 10 godina procenat očitanja nikad nije bio viši od 92 posto.

Prema riječima izvršnog direktora Novića, najveći problem za očitanje vodomjera jesu zatvorene ili napuštene građevine, vlasnici koji ne dozvoljavaju pristup građevinama i vodomjerima i koji na taj način sprečavaju ViK-ove zaposlenike da rade svoj posao.

“Uprkos brojnim izazovima s kojima susrećemo, očekujemo da se pozitivan trend u poslovanju preduzeća nastavi i da našim korisnicima omogućimo uredno vodosnabdijevanje i što kvalitetniju uslugu”, zaključio je Nović.

Poručio je da se samo saradnjom potrošača i preduzeća mogu ostvarivati značajni rezultati, saopštili su iz ViK-a.

Radio AS