Konstituisani klubovi naroda u Skupštini KS

U nastavku Konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, održane danas, dodijeljena su tri pripadajuća zastupnička mandata, te su konstituisani klubovi naroda u Skupštini KS.

Mandat zastupnika u Skupštini KS su preuzeli i položili svečanu zakletvu Elza Gaković (SBiH), te Kenan Magoda i Samir Advić (SDP).

Mandate im je dodijelila Centralna izborna komisija BiH, shodno osvojenom broju glasova na Općim izborima 2022. godine, kao sljedećim kvalificiranim kandidatima sa listi pomenutih stranaka, na pozicije koje su ostale upražnjene nakon vraćanja mandata.

Za predsjednika Kluba Bošnjaka u Skupštini KS izabran je Elvedin Okerić, a za zamjenika predsjednika Adi Kalem. Ovaj Klub čini 21 član.

Predsjednik Kluba Srba broji pet članova. Za predsjednika ovog kluba je izabran Igor Stojanović, a za njegovu zamjenicu je izabrana Miomirka Melank.

Klub Hrvata u Skupštini KS čine četiri člana, predsjednik je  Davor Čičić, a zamjenica predsjednika Marijela Hašimbegović.

Klub Ostalih broji pet zastupnika, a novoizabrani predsjednik Kluba je Nihad Uk.

Imenovanjem članova ovih klubova prekinut je današnji nastavak Konstituirajuće sjednice. Kako je najavljeno danas, na njenom narednom nastavku birat će se delegati za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

“U međuvremenu će Komisija za izbor i imenovanja Skupštine KS zadužiti stranke u Skupštini da dostave liste sa prijedlozima kandidata za Dom naroda, koji će biti poslani na ovjeru Centralnoj izbornoj komisiji, a po dostavljanju ovjerenih listića zakazat ćemo nastavak Konstituirajuće sjednice”, pojasnio je predsjednik Komisije za izbor i imenovanja u Skupštini KS Elvedin Okerić.

Nakon izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, slijedi izbor rukovodstva Skupštine KS.

Radio AS