KS: Obustavlja se prijem zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći u budžetskoj 2023. godini

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava građane Kantona Sarajevo da se od danas obustavlja prijem zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći u budžetskoj 2023. godini.

Naime, Ministarstvo je i ove godine donijelo Odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći u budžetskoj 2023. godini, koja je u Službenim novinama Kantona Sarajevo objavljena dana 18.05.2023. godine.

Shodno ovoj odluci, kao i prethodnih godina, jednokratnu novčanu pomoć mogu ostvariti lica koja se nalaze u stanju socijalne potrebe, odnosno lica koja imaju neophodne potrebe podmirenja osnovnih životnih potreba, potrebu za nabavkom lijekova ili zbog drugih opravdanih razloga, a koje ne mogu zadovoljiti bez pomoći društvene zajednice.

“U proteklih mjesec dana bilježimo nezapamćeno veliki broj zahtjeva korisnika za jednokratnu novčanu pomoć i u ovom momentu broj dostavljenih zahtjeva premašuje broj zahtjeva koji su u Ministarstvu zaprimljeni tokom cijele 2022. godine.

S tim u vezi, a imajući u vidu ograničena budžetska sredstva za ove namjene, te cijeneći da je do sada zaprimljeni broj zahtjeva po našoj procjeni već dovoljan da se planirana sredstva za ove namjene utroše, kao i da naši sugrađani i dalje pribavljaju traženu dokumentaciju i podnose nove zahtjeve, odlučili smo se na ovaj način obavijestiti građane Kantona Sarajevo da ovo ministarstvo od danas više neće zaprimati zahtjeve za jednokratnu novčanu pomoć.

Nakon obrade do sada zaprimljenih zahtjeva, a ukoliko na ovoj poziciji preostane raspoloživih budžetskih sredstava za ove namjene, građane Kantona Sarajevo ćemo blagovremeno obavijestiti o mogućnosti za podnošenje novih zahtjeva”, poručuju iz ovog resornog ministarstva.

Radio AS