KS: Potpisani sporazumi o zajedničkoj realizaciji općinskih takmičenja osnovaca

Danas je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, s načelnicima i predstavnicima svih devet sarajevskih opština, svečano popisalo sporazume o zajedničkoj realizaciji općinskih takmičenja učenika osnovnih škola.

Učenici će se i naredne godine, već tradicionalno takmičiti u izvrsnosti, a kako je to danas najavila ministrica Hota-Muminović, po prvi put će sarajevski osnovci kroz takmičenje pokazati svoje vještine i znanje i u robotici. Osnovci se, podsjetimo, svake godine na općinskom nivou takmiče u matematici, fizici, informatici, tehničkoj kulturi, geografiji i historiji, sportu i kulturno-umjetničkom stvaralaštvu.

“Nadamo se da ćemo na ovaj način našim učenicima stvoriti prilike da kreativno i konstruktivno koriste svoje slobodno vrijeme, da otkriju svoje talente, da se natječu u dobru jer ovo je zaista put izvrsnosti, prepoznavanja i izgradnje društva koje će biti bazirano na vrijednostima”, istakla je ministrica Hota- Muminović.

Današnjim sporazumima jedan dio finansijskih obaveza na realizaciji ovih takmičenja preuzimaju načelnici, odnosno općine. Kako je istakla ministrica, zajedničkim djelovanjem u ovom projektu, ova obrazovna priča dobija i važan lokalni značaj jer poboljšava uvjete života i postavlja dobre standarde u samim lokalnim zajednicama.

Ministarstvo je za ovu namjenu ove godine ukupno izdvojilo, uključujući i nagrade za učenike, 200 000 KM. Takođe, izdvojeno je isto toliko novca i za kolektivne ugovore i nagrade koje pripadaju nastavnicima za njihove uspješne rezultate.

Među današnjim potpisnicima bio je i načelnik općine Centar Srđan Mandić koje je istakao da ova općina, kao i do sada, prati i podržava sve aktivnosti resornog ministarstva kada je riječ o temeljnim vrijednostima kao što je obrazovanje.

“Mi u opštini znamo da je svaka marka uložena u obrazovanje uvijek posebno vrijedna investicija. Rado smo se odazvali i ovom pozivu Ministarstva da budemo dio ove pozitivne priče. Općina Centar ima zadovoljstvo da su najznačajnije obrazovne institucije smještene na njenom lokalitetu, tako da imamo dodatnu obavezu da zajedno ulažemo u obrazovanje gdje je god to moguće. Želimo da naši najmlađi kroz ova takmičenja još jednom pokažu da imamo talentovanu i obrazovanu djecu, te da u segmentu obrazovanja hvatamo korak sa razvijenim zemljama”, istakao je načelnik Mandić.

U ime općine Vogošća današnji sporazum potpisao je v.d. načelnika ove općine Migdad Hasanović, koji je poručio da će ova općina i dalje podržavati ovaj najbitniji društveni segment, te da su u svom budžetu za narednu godinu već planirana sredstva za takmičenja osnovaca.

Akif Fazlić, načenik općine Ilijaš, ovom prilikom zahvalio se Ministarstvu za odgoj i obrazovanje na koordinaciji ove saradnje i potpisivanju sporazuma, što je dalo temelj organizaciji ovih takmičenja koja, kako podsjeća načelnik, nije jednostavna, te ističe i zadovoljstvo što se proširuje obim takmičenja, a sve u svrhu podizanja kvaliteta i znanja učenika osnovnih škola.

Radio AS