Kultura na ulice 2023!: Opera i balet u Kulturno-sportskom centru Ilijaš

Narodno pozorište Sarajevo u okviru programa “Kultura na ulice 2023!” u Ilijašu će izvesti dvije predstave namijenjene djeci i mladima – operu “Ježeva kuća” i balet “Palčica”.

“Kultura na ulice 2023!” je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Tim povodom Narodno pozorište Sarajevo će u Ilijašu izvesti dvije predstave namijenjene djeci i mladima, a to su opera “Ježeva kuća” i balet “Palčica”.

Opera “Ježeva kuća” kompozitora Zlatane Vaude, u režiji i koreografiji Ferida Karajice u izvedbi solista i hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, članova baletnog ansambla NPS, te uz klavirsku pratnju Aide Mušanović Arsić bit će izvedena u četvrtak, 29. juna 2023. godine sa početkom u 14:00 sati.

U naslovnim ulogama pojavit će se: Erol Ramadanović, Hana Salihović, Ileš Bečei, te Siniša Markanović.

Baletnu bajku “Palčica”, rađenu na muziku kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta za koju koreografiju i režiju potpisuje Nermina Damian, u izvedbi solista i ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo publika će moći pogledati u petak, 30. juna 2023. godine u 14:00 sati.

U baletu “Palčica” igraju: Nataša Gaponko, Ana Kuzmanović, Amina Sulejmanagić, Evgeny Gaponko, Jovana ilosavljević-Lovrenović, Mihail Mateescu, Elio Arnoldo Villa Garcia, Selma Efendić, Goran Staniškovski, Dajana Zilić i Nadža Pušilo. Pripovjedač je Amar Čustović.

Obje predstave će biti izvedene u sklopu specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice 2023!” u Kulturno-sportskom centru Ilijaš.

Ulaz na predstave je besplatan.

Radio AS