Kultura na ulice 2024!: Na trgu Susan Sontag 12. jula premijera baleta “Zvuk olimpijske iskre”

Drugi dio baletnog triptiha Planeta Sarajevo: “Zvuk olimpijske iskre”, kao omaž 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, premijerno će biti izveden u petak, 12. jula sa početkom u 21.00 sati na Pozorišnom trgu Susan Sontag.

Koreografiju i režiju potpisuje Ivan Salonski, a u predstavi učestvuje ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo koji će plesati na muziku kompozitora Johna Williamsa.

“‘Zvuk olimpijske iskre ’24’ (ZOI ’24), odnosno drugi dio triptiha ‘Planeta Sarajevo’, na muziku Johna Williamsa, zamišljen je kao omaž 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu. Želim naglasiti da je grad imao svoje zlatno doba, a kroz sjećanje na prošlost želim podstaći publiku na razmišljanje o budućnosti Sarajeva kao središta visoke kulture, društvene odgovornosti, sporta i ostalih ključnih aspekata života. Cilj ove predstave jeste podsticaj kolektivnog sjećanja publike na Sarajevo kao važnu kulturnu i sportsku prijestolnicu. Kroz ideju ZOI ’24 želim da kažem da Sarajevo ne treba da bude samo nostalgija za prošlim vremenima, već inspiracija za izgradnju budućnosti u kojoj će grad ponovno blistati u svojoj veličini i značaju”, izjavio je koreograf Ivan Salonski.

Uloge će ostvariti: Albina Huskić, Elio Arnoldo Villa Garcia, Masafumi Okuzono, Luisa Escamilla Rodriguez, Dora Kos, Zulejha Kečo Kapidžić, Darika Dunganova, Selma Efendić, Masafumi Okuzono, Admir Kalkan i Toko Tatekawa.

Prvi dio triptiha Planeta Sarajevo: “K’o nekad u osam” u koreografiji i režiji Ekaterine Vereshchagine otvorit će veče posvećenu plesu. U baletu “K’o nekad u osam” članovi baletnog ansambla plesati će na muzičke hitove 70-tih godina. U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta NPS: Nataša Gaponko, Darika Dunganova, Luisa Escamilla Rodriguez, Selma Efendić, Amina Sulejmanagić, Ivan Salonski, Bulat Gareev, Goran Staniškovski, Boris Vidaković i Denis Zhuchenko.

Istu noć ljubitelji baletne umjetnosti moći će uživati u duetu iz baleta “Mare Nostrum” u izvedbi solista Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamare Ljubičić i Olega Karatseva. Balet “Mare Nostrum” rađen je na muziku Jordija Savala u koreografiji Davidea Bombane.

“Kultura na ulice 2024!” specijalni je program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava u prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Multimedijalnog je karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta je da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu približi kulturu i umjetnost građanima.

U slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS “Kultura na ulice2024!” je besplatan, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Radio AS