Lijepo, čisto i uredno Sarajevo: Počela velika proljetna akcija uređenja grada

Velika proljetna akcija čišćenja grada, te uređenja i ozelenjavanja javnih površina, u cilju stvaranja ljepšeg okruženja, počela je danas na Darivi, u opštini Stari Grad.

Aktivnosti provode i koordiniraju Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, te javna preduzeća „Rad“ i „Park“, koja su za ovu akciju angažirala dodatne radnike sa evidencije Službe za zapošljavanje KS.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, koji je prisustvovao početku radova, objasnio je da se već ranije krenulo s aktivnostima, ali da je od danas na terenu više radnika i mašina. 

„Krećemo u generalno čišćenje Kantona u urbanom dijelu. Preduzeća su kapacitirana, imamo više od  300 novih radnika koji su angažirani posredstvom Službe za zapošljavanje. Zbog svega toga, mislim da će ova godina biti uspješnija od prošle, kada smo i mi, a i građani imali određene primjedbe“, naveo je ministar Hadžiahmetović, ukazavši na višestruku korist ovog projekta koja podrazumijeva sve od angažmana nezaposlenih do čistijeg grada. 

Rekao je i da komunalne službe ulažu maksimalne napore, ali je sa žalošću konstatirao i da ekološka svijest građana još nije na nivou na kojem bi trebala biti. Izrazio je nadu da će početkom rada komunalne policije tokom ove godine stanje u ovoj oblasti biti znatno bolje. 

Adis Bešlić, direktor „Parka“ naveo je da ovo preduzeće ulazi spremno u novu sezonu. Objasnio je da su u saradnji s Ministarstvom i Službom za zapošljavanje osigurali 175 radnika na projektu javnih radova, te da će oni biti angažirani u narednih šest mjeseci. 

„Sarajevo će biti lijepo, čisto i uredno, građani ne treba da se brinu za to“, naveo je Bešlić. 

Najavio je i novosti iz ovoga preduzeća, među kojima je i projekt digitalizacije Pionirske doline. Kako je dodao, u saradnji s Ministarstvom odgoja i obrazovanja KS pripremaju i realizaciju „Zoo škole“ za učenike prvih, drugih i trećih razreda osnovnih škola.  

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Asad Jelešković izrazio je zadovoljstvo što akcija počinje na Darivi, odnosno Bentbaši, koja je najmlađe zaštićeno područje u Kantonu.

„Već smo krenuli s uređenjem prostora, a ova akcija će doprinijeti još boljem stanju“, rekao je Jelešković. 

Dodao je da u saradnji s Ministaratvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS planiraju i niz drugih aktivnosti vezanih za lokalitet Bentbaše. 

Resorna kantonalna ministarstva i“Park” za sutra su planirali radove na uređenju dvorišta, kao i sadnje novih biljnih vrsta u krugu javnih ustanova za socijalnu zaštitu. Radovi će početi u 9:00 sati u Kantonalnoj javnoj ustanovi Gerontološki centar Sarajevo. Za njihovu realizaciju planiran je utrošak oko 60.000 KM.

Širi radovi na projektu ozelenjavanja, odnosno rekonstrukcije javnih zelenih površina i sadnje novih sadnica, bit će ozvaničeni u četvrtak, 28. aprila. Tog dana, ministar Hadžiahmetović i direktor „Parka“ Adis Bešlić, uz prisustvo premijera KS Edina Forte, će potpisati Sporazum o realizaciji Projekta ozelenjavanja Kantona Sarajevo u vrijednosti 200.000 KM, koja će trajati narednih pet mjeseci.

Radio AS