“Ljetopis o kralju Tvrtku” pokazuje kako je ambijentalno pozorište uzbudljivo i posebno

Pozorišne predstave u ambijentalnim prostorima predstavljaju zahtjevan produkcijski i autorski poduhvat, ali s druge strane, ambijentalne pozornice pružaju poseban doživljaj i inspiraciju. To je pokazala i izvedba predstave “Ljetopis o kralju Tvrtku” koju je producirao Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo po romanu Jasmina Imamovića, a režirao Dino Mustafić.

Upravo je specifičnost ove predstave ta što je, nakon premijere na sceni Bosanskog kulturnog centra, svoja naredna izvođenja ostvarila u ambijentalnim prostorima. Tako je predstava “Ljetopis o kraju Tvrtku” igrana na Panonskim jezerima i Spomen parku Vraca.

Direktor Bosanskog kulturnog centra Jasmin Duraković u izjavi za Fenu kazao je da je rad na toj pozorišnoj predstavi bio veliki kreativni i produkcijski izazov.

“Kreativni jer se radilo o adaptaciji romana i teme koja je veoma bitna za našu historiju i društvo. Sa druge strane, ovaj projekt u produkcijskom pogledu čak prevazilazi i mogućnosti mnogih profesionalnih pozorišnih kuća u Sarajevu i BiH. Zato smo se opredijelili za vrhunski autorsko-produkcijskih tim kako bi imali predstavu koja ima standarde u svim segmentima produkcije. I sve to smo vidjeli na premijeri ove predstava u Velikoj dvorani BKC-a”, ističe Duraković.

Istovremeno, podvlači on, ideja da se predstava, a što je ovdje rijetkost, igra u ambijentalnim prostorima značila je nove produkcijske i autorske intervencije u kojima se tim, na čelu sa rediteljem, morao prilagođavati novim okolnostima igranja predstave.

“Tako smo zasad imali igranje predstave na Panonskim jezerima u Tuzli, kao i staroj austrougarskoj utvrdi na spomen obilježju Vrace. Ali, upravo ova vrsta intervencija na otvorenim prostorima davala je ovoj predstavi historijsko-melodramskog žanra novu draž i zanimljivost”, naglašava Duraković.

Najavio je da će nastaviti s igranjem predstave u ambijentalnim prostorima te će se u narednom periodu igrati na Kuli Srebrenik, a imaju i pozive iz Gračanice, Gradačca i drugih bh. gradova.

“Iako to za čitav naš tim predstavlja vrlo zahtjevan produkcijski proces, nastavit ćemo s time, između ostalog i zbog toga što predstava o našem velikom kralju Tvrtku i zaslužuje ovak pristup i tretman”, kazao je Duraković.
 
Reditelj predstave “Kralj Tvrtko” Dino Mustafić navodi da su u promišljanju koncepta predstave krenuli od producentske zamisli igranja na ambijentalnim pozornicama, kulturno-historijskim spomenicima, tvrđavama koje pripadaju srednjovjekovnom nasljeđu. Napominje da su nakon što je u BKC-u odigrana premijera, imali reprize koje su dislocirali iz sale i to je pokazalo koliko je ambijentalno pozorište posebno i uzbudljivo.

“Svaki prostor ima svoju priču, svoj kontekst i korelaciju s dramskim materijalom. Meni lično će biti najuzbudljivije na tvrđavi u Srebreniku koji je važan historijski toponim za našu priču o kralju Tvrku. Naša država ima mnogo takvih prostora koji su u različitim stanjima, ali se nadam da će ova produkcija osvijestiti i podstaknuti lokalne zajednice i druge nivoe vlasti da povedu računa o našim biserima civilizacije. To su inspirativni prostori, scenski meditativni i interaktivni, mogu biti izrazito važan činilac naše emotivne memorije i artikulacije bosanskohercegovačkog identiteta”, potcrtao je Mustafić u izjavi za Fenu.

Predstava “Ljetopis o kraju Tvrtku” bavi se životom bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i dramski je prikaz ličnosti ove historijske ličnosti BiH i Balkana. Akcenat dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao, ali je i melodrama o privatnom životu Kralja Tvrtka.

FENA

Radio AS