Magoda: Izgradnja nacionalnog stadiona će biti naš prioritet u ovom mandatu

Bosna i Hercegovina i Sarajevo moraju imati nacionalni stadion, a opredjeljenje Ministarstva kulture i sporta KS je da za taj projekt potencijalno bude odabran lokalitet stadiona “Asim Ferhatović Hase”, kao simbol ovog grada, rekao je resorni ministar Kenan Magoda na jučerašnjem sastanku s načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem.

Također je naglasio i kako, u isto vrijeme, ostavlja mogućnost da se realizacija ovog važnog projekta desi i u nekoj od drugih sarajevskih općina.

“Vrijeme je da uđemo u jedan ozbiljni infrastrukturni projekt kao što je izgradnja nacionalnog stadiona, jer za njim se godinama vapi. Ministarstvo kulture i sporta će tražiti da se kroz budžet i kapitalne investicije Kantona Sarajevo planiraju sredstva i za ovaj projekt. Moramo napraviti iskorak, moramo praviti infrastrukturne projekte u svim sektorima, a izgradnja nacionalnog stadiona će biti nulti prioritet ovog ministarstva u aktuelnom mandatnom periodu”, naglasio je ministar Magoda.

Tokom sastanka razgovarano je i o projektu rekonstrukcije Centra za sport i rekreaciju, odnosno kultnog objekta “FIS”, koji je također prioritet i za Kanton i Općinu.

“Bliži se i ljeto, te Vlada KS i Ministarstvo namjeravaju, u saradnji sa Općinom, nastaviti i realizaciju projekta ‘Festival u centru’ koji je pokazao svoj puni značaj u posljednje dvije godine, kao i projekta ‘Kultura na ulice’, u saradnji s našim institucijama kulture. Cilj nam je sadržaje ove vrste podići na jedan viši nivo”, naveo je ministar također.

Načelnik Mandić je, ovom prilikom, izvijestio ministra Magodu i o utrošku sredstava koje je doznačila Vlada KS za izgradnju Evropske kuće kulture. Projekt je u završnoj fazi, a po riječima načelnika, trebao bi biti okončan krajem narednog mjeseca.

Također je istakao da će općina intenzivirati aktivnosti vezane za ustupanje objekta na korištenje Vladi KS, radi uspostave Muzeja holokausta.

Današnja posjeta Općini Centar je prva u nizu planiranih posjeta ministra Magode lokalnim zajednicama, a uoči izrade plana kapitalnih investicija u oblastima kulture i sporta.

Kako je istakao ministar Magoda, cilj mu je dobiti konkretne informacije o realizaciji projekata koji su toku, kao i planovima i prijedlozima općina, te razmotriti buduću saradnju u njihovoj realizaciji.

“Svim općinama će zasebno biti upućen i poziv iz Ministarstva da delegiraju kapitalne projekte”, najavio je ministar Magoda.

Radio AS