Mandić ugostio pripadnike GSS-a nakon povratka iz Turske

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnikom za civilnu zaštitu Farukom Efendićem ugostio je danas šest pripadnika Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo sa područja ove lokalne zajednice koji su proveli dvanaest dana u misiji spašavanja unesrećenih stanovnika na području pogođenom razornim zemljotresima u Turskoj.

Načelnik Mandić uručio je pohvalu pripadnicima Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo sa područja ove lokalne zajednice za uloženi trud, zalaganje i ostvarene rezultate u akcijama zaštite i spašavanja građana Republike Turske.

“Nemoguće je pronaći adekvatne riječi kojima bih se mogao zahvaliti za sve što ste uradili u vašoj humanoj misiji. Ne postoji uzvišenija stvar od spašavanja ljudskih života i zaista smo ponosni na vas. Rizikovali ste vlastite živote kako bi spasili unesrećene stanovnike Turske, i zaista to pokazuje koliko je vaša misija humana. U ovim nemilim situacijama pokazalo se da su materijalno-tehnička sredstva, koja Opština Centar nabavlja za potrebe službi zaštite i spašavanja, jako korisna u vašoj nadasve humanoj misiji, što nama daje smjernice da i u budućnosti nastavimo sa tom praksom. Opština Centar će u ovoj godini izdvojiti 100.000 maraka za opremanje Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo, a pored toga ćemo izdvojiti i simbolična novčana sredstva za šest pripadnika sa područja Centra koji su bili akteri misije spašavanja u Turskoj. Hvala vam na humanosti koju pokazujete uvijek kada za to postoji potreba”, poručio je načelnik Mandić.

“Veliku zahvalnost dugujemo Općini Centar i načelniku Mandiću za sve što su do sada učinili za Gorsku službu spašavanja – stanica Sarajevo. Otkako smo formirani u ovoj općini dobili smo oko 60% potrebne opreme, što nas čini najopremljenijom jedinicom za spašavanje u našoj državi. Voljeli bismo kada bi i druge općine slijedile primjer Općine Centar i pomagale u opremanju naših jedinica. Misija spašavanja unesrećenih stanovnika područja pogođenih razornim zemljotresima najteža je misija u kojoj su naši pripadnici sudjelovali. Otišli smo spremni, dali sve od sebe da pomognemo. U misiji spašavanja smo boravili dvanaest dana, a pronalazak preživjelih nam je bila motivacija”, izjavio je Dženadin Veladžić, predsjednik udruženja.

Današnjem prijemu u Općini Centar osim predsjednika Velagića prisustvovali su i Arina Bešlagić, Senad Kovačević, Mustafa Čolić, Mahir Zukan i Adnan Ališah.

Radio AS