MESS: U Narodnom pozorištu večeras predstava “Othello” redatelja Oskarasa Koršunovasa

Ansambl Vilnius City Theatre Litvanija i reditelj Oskaras Koršunovas večeras će, u okviru 63. Internacionalnog teatarskog festivala MESS 2023. sarajevskoj publici na daskama Narodnog pozorišta predstaviti Shakespeareov “Othello”, koji duboko uranja u burni svijet ljubomore, povjerenja i izdaje.

Lukavi Iago vješto manipuliše percepcijama i emocijama, koristeći rasne i kulturne predrasude kako bi doveo do Othellovog tragičnog kraja.

Reditelj Oskaras Koršunovas, kako je rečeno danas na konferenciji za medije, pruža modernu perspektivu na tu bezvremensku priču.

Pritom, povlači paralele između Iagovih spletki i današnjih digitalnih manipulacija, osvjetljavajući koliko lako naša nesigurnost može biti iskorištena u dobu informacija.

“Shakespeare je uvijek aktualan, u svim vremenima, pa tako i danas. Iako nije moderan, ali vrijeme u kojem živimo je ‘šekspirovsko’. Otkrivamo ga u Ohtellu, jer govori o sukobu dvije epohe – stare i nove”, kazao je Koršunovas.

U predstavi igraju Oneida Kunsunga-Vildžiūniene, Digna Kulionytė, Saulius Ambrozaitis, Sofija Gedgaudaitė, Karolis Norvilas, Miglė Navasaitytė, Gerda čiuraitė, Džiugas Gvozdzinskas, Aurelijus Pocius, Džiugas Grinys, Domantas Starkauskas.

Predstava “Othello” traje 220 minuta sa jednom pauzom.

Također, u okviru MESS-a, večeras je u SARTR-u repriza predstave „Alice u krevetu“, prema tekstu Susan Sontag, a u režiji Zoltána Balázsa.

Internacionalni teatarski festival MESS – Scena MESS je najstariji festival u Jugoistočnoj Evropi. Osnovan je 1960. godine u Sarajevu, na inicijativu Jurislava Korenića.

Danas MESS djeluje u svom proširenom obliku te se sastoji od četiri programske cjeline: Festival MESS, Scena MESS, Modul Memorije i Biblioteka MESS.

Radio AS