Ministar Dedović kaže da je ovogodišnji budžet KS na dobrom putu da zadovolji potrebe građana

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju danas Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu koji iznosi nešto više od 1,4 milijarde KM. Prije rasprave pa i samog glasanja o budžetu, zastupnicima se obratio ministar Emir Dedović.

Novoimenovani ministar finansija Dedović, iz redova Stranke za BiH, je prezentirajući Prijedlog budžeta kazao da, iako je tek nedavno preuzeo funkciju, ovogodišnji iznos budžeta je respektabilan, koji je u ovom trenutku i rekordan; nije birokratski, ali je optimistički.

Dedović je danas kazao i kako se radi o “hrabrom” prijedlogu budžeta i da je, iz rog razloga, pripremljen da svi “dobiju malo više obaveza da urade više”.

S obzirom da je Dedović stupio na ministarsku funkciju tek prošle sedmice, pa samim time nije imao puno vremena, kako kaže, da analizira Prijedlog budžeta, u velikoj mjeri slaže se da je postojao prostor da se podigne Prijedlog budžeta u odnosu na nacrt.

Kako je pojasnio, oko 42 posto budžeta ide na plate, 40 posto za tekuće grantove, a 18 posto za kapitalne investicije, što, “nije loše, ali nije ono čemu mi trebamo težiti”.

Dedović je naglasio da su njihovi planovi i ciljevi da se napravi iskorak u kapitalnom prostoru u budžetu KS, koji jedini osigurava razvoj u narednom periodu.

“Imamo budžet kojem treba dati podršku jer na njega čeka jako puno građana. Ono što u njemu ne bude dobro, nastojat će se ponuditi nova rješenja preraspodjele, kvalitetnije, ili rebalans budžeta koji bi mogao popraviti tako gdje smatramo da treba”, rekao je Dedović.

Dedović je rekao i da se moraju ispitati sve organe i njihovu potrošnju unutar budžeta, a imaju obavezu da nova zakonska rješenja prilagode trenutku u kojem se živi i pokušamo obezbjediti značajnija sredstva u budžetu KS.

On smatra, također, da je ovogodišnji iznos budžeta KS na dobrom putu da ispuni obaveze građana jer, na osnovu uvida koji je imao, ni amandmani nisu “teški”, nisu udarali u samu suštinu budžeta već su tražena unapređenja koja se odnose na konkretne projekte.

Na kraju Dedović je rekao da ukoliko se u prvih 100 dana Vlade KS ne pokažu rezultati, ministarstvo finansija KS i on će ponudit nova rješenja ili rebalans budžeta.

Nakon Dedovića uslijedila su pitanja zastupnika koja se odnose na iznos budžeta i njegovu preraspodjelu.

Radio AS