Ministarstava pravde/pravosuđa i uprave KS i ZHK: KS primjer dobre prakse

Predstavnici ministarstava pravde/pravosuđa i uprave Kantona Sarajevo i Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK), predvođeni ministricom Darjom Softić Kadenić i Vjekoslavom Lazićem, održali su jučer radni sastanak koji je inicirao ministar Lazić, zbog činjenice da je Kanton Sarajevo prepoznat kao primjer dobre prakse u važnim procesima poput borbe protiv korupcije i digitalizacije javne uprave.

Ministrica Softić Kadenić i njeni saradnici su gostima iz ZHK-a predstavili sve značajne korake koji su poduzeti u cilju postizanja visokog nivoa transparentnosti u radu javnog sektora u posljednje dvije godine.

Razgovaralo se o brojnim preprekama koje su stajale na tom putu, kao i o načinima i metodama kojima su one uspješno rješavane.

Ovom prilikom, predstavnici Ministarstva pravde i uprave KS su, zajedno s kolegama iz Zavoda za informatiku i statistiku KS, predstavili stanje procesa digitalizacije u Kantonu Sarajevo. Istakli su da se pred njima nalazi izazov uređenja pravnog okvira kao svojevrsnog pionirskog poduhvata u kontekstu digitalne transformacije javnog sektora u Bosni i Hercegovini.

Svi akteri jučerašnjeg sastanka su izrazili veliki interes za obostranu saradnju u budućnosti.

Radio AS