Ministarstvo sufinansira rekonstrukciju instalacija u Osnovnoj školi “Srednje”

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović danas je prisustvovala potpisivanju ugovora između direktorice OŠ “Srednje” Ilijaš Dženite Čehajić-Kulo i izvođača radova rekonstrukcije toplovodnih instalacija grijanja i kotlovnice u ovoj školi.

Predmetnim Ugovorom predviđena je realizacija radova u iznosu od oko 95.000 KM, a za radove je Osnovna škola “Srednje” samostalno provela postupak javne nabavke.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je osiguralo za ovaj projekt 75.000 KM, dok se Općina Ilijaš obavezala da obezbijedi i školi doznači nedostajuća sredstva za realizaciju Ugovora.

Potpisivanju Ugovora u ime Općine Ilijaš prisustvovali su načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, te vijećnici u Općinskom vijeću Ilijaš. Pored predstavnika Općine Ilijaš, događaju je prisustvovala Belma Barlov, direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, koji će vršiti nadzor nad realizacijom Ugovora.

“Ministarstvo između ostalog ovim finansijskim doprinosom pokazuje predanost poboljšanju uslova u obrazovnim institucijama, čime stvaramo podržavajući ambijent za učenike i nastavnike. Želim vam puno uspjeha u daljnjem radu, te puno novih projekata”, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Direktorica škole Čehajić-Kulo je navela kako je ovaj projekt veoma važan za njihovu školu u smislu obezbjeđivanja što kvalitetnijih uslova rada i odgojno-obrazovnog procesa.

“Cilj ovakvih projekata je poboljšanje energetske efikasnosti javnih objekata, što doprinosi smanjenju troškova za nabavku energenata i boljoj zaštiti životne sredine, te omogućava bolje uvjete za rad i učenicima i nastavnicima. Osim uštede i smanjenja zagađenja životne sredine, poboljšat će se i uslovi u kojima dosta vremena provode djeca, ali i razviti njihovu svijest o važnosti efikasnog korišćenja energije i održivog razvoja”, istakla je direktorica Čehajić-Kulo.

Radio AS