Monitoring u KS završen, moguće da se u zraku još pojavi polen ambrozije i borova

Budući da je sezona monitoringa polena alergenih biljaka na području Kantona Sarajevo za 2022. godinu završena, svim osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) se preporučuje da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru.

Moguće je da se u zraku još pojavi polen ambrozije i borova koji, uz aerozagađenje, mogu dovesti do disajnih smetnji. Kao jedna od preventivnih mjera koje građani mogu poduzeti da bi spriječili pojavu alergijske reakcije jeste korištenje zaštitnih maski N99 i N95.

Navedeno je to, između ostalog, u izvještajima u kojima je sagledana situacija polena alergenih biljaka, s posebnim osvrtom na polen ambrozije na području Kantona Sarajevo za period avgust-novembar, a koji su iz Centra za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” upućeni Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Polen ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) na obje mjerne stanice konstatovan je prvi put sredinom avgusta (MS Stari Grad-16.08., MS Pofalići-17.08.2022. godine). Poređenjem rezultata monitoring polena za područje KS na obje mjerne stanice u ovoj godini može se zaključiti da su veće koncentracije polena alergenih biljaka konstatovane na MS Pofalići, dok su manje koncentracije polena konstatovane na MS Stari Grad. Poređenjem koncentracije polena alergene biljke ambrozije s prošlom godinom, primjetan je značaja pad polena navedene alergene biljke.

„Povoljni uslovi koji su vladali tokom proteklih mjeseci su pogodovali cvjetanju i oslobađanju visokih koncentracija polena alergene biljke ambrosia artemisiifolia L. Mali broj dana s padavinama i veći broj sunčanih dana su pogodovali i cvjetanju drugih alergenih biljaka. Navedeni povoljni uslovi doveli su do zadržavanja polena u vazduhu, a time i pojavu učestalih alergija i drugih resporatorinih smjetnji. Manja koncentracije polena ambrozije, uprkos povoljnim uslovima koju su vladali tokom istraživanog perioda su također i rezultat košenja travnatih i neuređenih površina, čime je se značajno smanjila koncentracija polena ambrozije u zraku u odnosu na prošlu godinu“, navode iz Centra.

Svi pripremljeni izvještaji monitoring polena na području Kantona Sarajevo se kontinuirano objavljuju i na stranici Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić, te ih je moguće pronaći na sljedećem linku: http://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/.

Radio AS