Mozartovo remek-djelo “Figarov pir” 28. juna premijerno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Premijeru komične opere u “Figarov pir” Wolfganga Amadeusa Mozarta, a u režiji Ivana Lea Leme, ljubitelji klasične muzike moći će pogledati u Narodnom pozorištu Sarajevo u petak, 28. juna, s početkom u 19:30 sati.

Nakon 1950., 1974., 1984. te 2003. godine, opera “Figarov pir” će peti put biti premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Uloge će ostvariti: Ivan Šarić kao Figaro, Hana Salihović kao Susanna, lik grofice Rosine Almavive utjeloviti će Melisa Hajrulahović Tomić, a grofa Almavivu Erol Ramadanović.

Ostatak podjele čine: Amir Saračević, Denis Isaković, Amila Ravkić/Adelisa Saračević, Dajana Šegvić/Lejla Huseinćehajić/Hanadi Karić, Ileš Bečei, Siniša Markanović, te Idna Muminović/Laura Kozlinger.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere NPS, Balet Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevska filharmonija. Koreografkinja je Belma Čečo Bakrač, scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Amna Kunovac-Zekić, asistenti dirigentice su Bakir Samardžić i Alek Isaković, a dizajner svjetla je Moamer Šaković.

“Svi znamo Figara. Nama je taj lik, taj frik, ta faca, taj frajer i maher, taj Figaro, poznatiji, plastičniji, intimniji, štoviše, zapamtimo ga jer pronalazimo i prepoznajemo u sebi, možda samo u naznaci ili potencijalu, taj njegov splet osobina i način djelovanja, tu njegovu inteligenciju, njegovo nepristajanje na potlačenost, poniženost, Kao i Hamlet, kao i Romeo, kao i Bond, Don Juan ili Supermen.

Mozart je komponirao za mase i milenije. Bio je inkluzivan. Bio je subverzivan, fanatičan i fantastičan. Možemo ga gledati kao kormilara mainstream trendova svog doba, ali i kao najžešćeg pripadnika neke subkulture koja prokazuje, riskira, probija, predvodi. Bio je punk. Njegov odnos sa austrijskim carem Josipom II, imao je u svojoj kompleksnosti isti onaj gas i istu onu kočnicu koju ima ‘God Save the Queen’ od Sex Pistolsa.

U ovoj operi Figarov pir, gledamo to dvoje slugu, to dvoje uslužnih djelatnika, to dvoje proletera, to dvoje koji su poput nas u ovim našim državama, drumovima, društvenim uređenjima i nepravednim naređenjima, gledamo ih kako se snalaze, kako nadmudruju dokone, požudne, pohlepne i pokondirene”, izjavio je reditelj opere “Figarov pir” Ivan Leo Lemo.

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 29. juna, s početkom u 19:30 sati. Blagajna NPS je svakog radnog dana otvorena od devet do 15 sati. Na dan izvođenja predstave radi u dva termina: od devet do 11:30 i od 15:30 do 19:30.

Radio AS