MUP KS: Svakodnevno sankcionišemo vozače nepropisno parkiranih vozila

Nepropisno parkiranje je problem koji egzistira u glavnom gradu Bosne i Hercegovine tokom cijele godine, ali je s dolaskom turističke sezone kompleksniji i teže rješiv. Tim povodom se oglasio MUP KS, a nakon što je Općina Stari Grad njih pozvala da reaguju po tom pitanju.

Zbog sve češćih primjedbi i nezadovoljstva građana zbog nepropisno parkiranih automobila koji otežavaju kretanje i funkcionisanje u Sarajevu, Općina Stari Grad je reagovala kazavši da oni nemaju ovlaštenje da reaguju po ovom pitanju.

Zbog toga su pozvali MUP KS, kao i nadležnu Prvu PU – PS Stari Grad, da “krajnje ozbiljno pristupe problemu nepropisnog parkiranja u Starom Gradu i kazne počinioce.

Tim povodom, kantonalna sarajevska policija obavještava sve da policijski službenici već rade po pitanju rješavanja ovog problema.

Kako je saopšteno iz MUP-a KS, u prvih šest mjeseci ove godine, pripadnici Uprave policije su uručili 51.282 prekršajna naloga vozačima koji nisu poštivali saobraćajne propise prilikom parkiranja, upozorili 1.321 vozača, a specijalnim vozilom “pauk” premjestili 722 nepropisno parkirana vozila.

Od ukupnog broja izdatih prekršajnih naloga na području općine Stari Grad Sarajevo za pomenuti prekršaj je uručeno 8.074 prekršajna naloga.

“Svjesni činjenice da je ovaj problem posebno izražen dolaskom turističke sezone i velikim prilivom vozila i pješaka na područje Grada, a naročito u užoj gradskoj jezgri, nadležni u Upravi policije su naložili intenziviranje aktivnosti policijskih službenika i u ovom segmentu sigurnosti, pored svih drugih obaveza koje trenutna situacija i aktuelni događaji nalažu, tako da policijski službenici svakodnevno sankcionišu vozače nepropisno parkiranih vozila na području cijelog KS, pa tako i na području općine Stari Grad Sarajevo. Istovremeno, policijski službenici ostvaruju kontakte sa nadležnim općinskim i kantonalnim službama u cilju rješavanja konkretnih problema u ovoj oblasti koji se dešavaju na dnevnoj osnovi”, poručuju iz policije u svom službenom saopštenju, te dodaju:

“S tim u vezi neophodno je napomenuti da je za sistemsko rješavanje problema nepropisnog parkiranja vozila potrebno pristupiti planskom osiguranju adekvatnih parking prostora, jer je evidentno da veliki broj poslovno-stambenih jedinica uopće ne posjeduje nikakve prostore predviđene za parkiranje motornih vozila. Taj problem može biti riješen samo u saradnji svih nadležnih organa i institucija na općinskom i kantonalnom nivou, a Uprava policije, u okviru svojih zakonskih ovlaštenja i trenutnih kapaciteta, svakodnevno daje doprinos u prevazilaženju aktuelne problematike”, zaključili su.

Radio AS