Muslimani danas obilježavaju Bajram, jedan od najvećih blagdana

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju jedan od najvažnijih i najvećih islamskih blagdana – Ramazanski bajram.

Ramazanski bajram obilježava se ujedno i kao prekid posta u mjesecu ramazanu.

Prvog dana Ramazanskog bajrama u džamijama se klanja bajram-namaz. Centralna bajramska svečanost i ovaj put održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisul-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović.

Nakon Bajram-namaza, blagdan se obilježava u krugu porodice i drugih bliskih osoba. Tim povodom se pripremaju hrana i piće, najčešće iz domaće trpeze, a običaj je da se djeca daruju novcem. 

Drugog dana Bajrama, u četvrtak, 11. aprila, Islamska zajednica će obilježiti Dan šehida.

Centralni događaj kojem će prisustvovati zamjenik reisul-uleme dr. Enes Ljevaković bit će održan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu s početkom u 11:00 sati, nakon čega je planirano učenje hatma-dove šehidima u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, s početkom u 12.15 sati, kada je predviđeno obraćanje muftije sarajevskog dr. Nedžada Grabusa.

Radio AS Sarajevo i web portal www.radioassarajevo.com svim muslimanima čestita Bajram, uz želje da ovaj blagdan provedete u miru, zdravlju i sreći sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Bajram šerif mubarek olsun!

Radio AS