Muslimani danas obilježavaju Kurban-bajram, najradosniji vjerski blagdan

Muslimani u BiH i širom svijeta danas obilježavaju jedan od najradosnijih vjerskih praznika Kurban-bajram, poznat i kao Hadžijski bajram.

Kurban-bajram odlikuje klanje kurbana, što je tradicija poslanika Ibrahima, potom dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i dani hadža – dani boravka nekoliko miliona muslimana u svetim mjestima Mekki i Medini.

U organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na hadž ove godine putuje 2.200 vjernika – što je čin petog stuba islama, a koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi.

Centralna bajramska svečanost u Sarajevu održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Nakon obavljenog namaza, pristupa se klanju Kurbana; najčešće je riječ o ovnu, a meso se dijeli na tri dijela: jedan za porodicu, jedan za komšije i rodbinu i jedan za siromašne.

Tradicija je da se i priprema obilan bajramski ručak, da se obilaze komšije, prijatelji i rodbina. Bajramu se posebno raduju djeca kada dobijaju poklon u vidu novca, bajram-banku.

Kurban bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbir i tešrik. Vrijeme učenja tekbir-i tešrika traje od sabaha 9. zu-l-hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.

Radio AS Sarajevo i web portal radioassarajevo.com, uz najiskrenije želje, svim muslimanima čestita ovaj blagdan – Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Radio AS