Muslimani danas obilježavaju Ramazanski bajram

Klanjanjem bajram-namaza u džamijama širom Bosne i Hercegovine nastupio je Ramazanski bajram, jedan od najradosnijih blagdana u muslimanskoj tradiciji.

Ramazanski bajram trodnevni je blagdan kojim se obilježava kraj posta i mjeseca ramazana. Tokom ramazana vjernici su bili obavezani na jednomjesečni post – cjelodnevno ustezanje od hrane i pića, od fizičkih zadovoljstava i neprimjerenog govora.

Prvog dana Bajrama u džamijama se klanja Bajram-namaz.  Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović.

Nakon Bajram-namaza, blagdan se obilježava u krugu porodice i drugih bliskih osoba. Tim povodom se pripremaju hrana i piće, najčešće iz domaće trpeze, a običaj je da se djeca daruju novcem. Drugog dana Bajrama obično se obilaze šehidska mezarja.

Radio AS Sarajevo i web portal www.radioassarajevo.com svim muslimanima čestita Bajram u želji da ga provedete u miru, zdravlju i porodičnoj sreći. Bajram šerif mubarek olsun!

Radio AS