Na Koševu postavljena trava, čekaju se povoljni vremenski uslovi za ugradnju hibrida

Danas su na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu načelnik Općine Centar Srđan Mandić i saradnici, generalni sekretar NS BiH Adnan Džemidžić i izvršni direktor Sektora za administraciju NS BiH Nihad Hodžić obišli radove na rekonstrukciji travnatog terena.

Radi se o zajedničkom projektu pod nazivom “Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH”, a rekonstrukciju travnjaka na stadionu “Asim Ferhatović Hase” finansiraju UEFA i NS BiH sa 75 posto ukupne vrijednosti projekta, dok preostalih 25 posto je obezbijeđeno u budžetu Općine Centar.

Ukupna vrijednost projekta je 2.487.405 KM, dok Fudbalski klub Sarajevo ugovorom preuzima sve troškove održavanja terena u periodu od deset godina.

Realizacija ovog projekta je počela na osnovu ugovora kojeg su početkom augusta ove godine potpisali načelnik Srđan Mandić, generalni sekretar NS BiH Adnan Džemidžić i direktorica FK Sarajevo Ajla Alimanović.

Načelnik Mandić kazao je da će Općina Centar do kraja godine uplatiti drugu tranšu u iznosu od 150.000 KM za realizaciju ovog projekta.

“U budžetu za sljedeću godinu, pored 250.000 KM koliko će ukupno biti izdvojeno u ovoj godini, planirali smo i preostalih 350.000 koliko nas obavezuje potpisani ugovor. Općina će obezbijediti i dodatna sredstva za nepredviđene radove”, kazao je Mandić.

Prilikom obilaska terena Nedim Ćehajić, predstavnik firme “IN” d.o.o koja je zadužena za nadzor upoznao je prisutne sa dinamikom izvođenja radova.

“Teren je u cjelosti prekriven travom. Ispod travnatog terena postavljen je drenažni filter sloj koji može apsorbovati velike količine vode, kao i sistem grijanja. Potrebno je sačekati povoljnije vremenske uslove da trava pusti korijen kako bi se pristupilo postavljanju hibrida i šivanju”, pojasnio je Ćehajić.

Iz Nogometnog saveza su poručili da će radovi biti okončani na proljeće kada možemo očekivati odigravanje utakmica na stadionu “Asim Ferhatović Hase” na Koševu.

Radio AS