Na sceni Sarajevskog ratnog teatra ove sedmice pogledajte tri predstave

Ove godine će publika na sceni Sarajevskog ratnog teatra moći pogledati tri predstave.

Večeras, 6. februara sa početkom u 20 sati na repertoaru je predstava “Brašno u venama” Igora Štiksa, a u režiji Borisa Liješevića. U srijedu, 8. februara biće izvedena predstava “sarajevo Feeling” Almira Bašovića u režiji Thomasa Steyaert-a, a u četvrtak, 9. februara predstava “Neće biti smak svijeta” Adnana Lugonića u režiji Nine Nikolikj.

“Brašno u venama” je predstava o porodici koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od 20 godina susreće u jednom gradu, jednom stanu, jednoj noći. Ovo je ujedno i praizvedba teksta koji govori o emocionalnom i ideološkom jazu generacija i suočavanjem sa prošlošću kao bitnim segmentom budućeg života. Drama povratka, susreta, progovaranja, krivice, prevazilaženja, raspleta i  pomirenja. Uloge u predstavi ostvaruju: Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić.

Drama “Sarajevo Feeling” Almira Bašovića se bavi generacijom rođenom početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, generacijom koja je ratom gotovo izbrisana. Mladi ljudi iz čina u čin osluškuju kako dolazi rat i narušava im ustanovljene odnose. “Sarajevo Feeling” jeste muzika, ljubav i ples. Tuga i usamljenost. Strah, sreća, naivnost i ranjivost. I nada i snovi. Predstava je realizirana u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra i Scene MESS. U predstavi igraju: Snežana Bogićević, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso, Amar Selimović, Igor Skvarica, Kemal Rizvanović, Lidija Kordić, Ivona Baković i Hana Zrno.

“Neće biti smak svijeta” autora Adnana Lugonića, a u režiji rediteljice Nine Nikolikj. Predstava je nastala u koprodukciji Peripetija Production, Makedonski narodni teatar i Sarajevski ratni teatar.

“Već dok se izgovara prva replika, na maloj sceni oblikovanoj u scenski prostor koji treba da predstavlja i nalikuje na takozvani dom za sve životne potrebe, ali sa univerzalnom funkcionalnošću, tekst mladog autora Adnana Lugonića potpuno vas obuzima i bez ikakvih dodatnih efekata, sasvim ogoljeno i potpuno suštinski vas vodi niz likove jedne porodice – otac i dvije sestre” – Zvezdana Angelovska.

U predstavi igraju: Dženana Džanić, Darja Rizova i Saša Handžić. Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na telefone 033 66 070, 061 850745 ili putema maila blagajna@sartr.ba.

Radio AS