Na Trebeviću obilježen Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje obilježen je danas na zaštićenom području Trebevića u organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

Učenici osnovne škole “Vrhbosna” iz Sarajeva i Četvrte gimnazije sa Ilidže izveli su recital sastavljen od ekoloških slogana, a nakon toga im je održano predavanje o ovom ekološkom datumu te o eko-sistemima pećina na zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo i njihovoj ugroženosti od klimatskih promjena.

Ova manifestacija organizirana je u sklopu obilježavanja značajnih ekoloških datuma u saradnji s osnovnim i srednjim školama, koji Ustanova realizira već dvanaestu godinu zaredom i kroz koji je prošlo više od 10.000 učenika, te u sklopu međunarodnog projekta “Adriaticaves plus”.

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila svake godine u cilju podizanja svijesti svjetske populacije o problemima vezanim za globalno onečišćenje okoliša, ali i pronalaska najboljih rješenja za njegovu zaštitu. 

Tema Dana planete Zemlje 2022. godine je “Investiraj u našu Planetu” i fokusira se na posljedice klimatskih promjena na Planeti koje svi već osjećaju, kao i na napore koji se ulažu u svijetu u cilju njihovog ublažavanja.

Radio AS