Nacionalna društva rješavaju status odlukom da su od posebnog interesa za KS

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je jučer Odluku o proglašenju temeljnih udruženja kulture naroda BiH od posebnog interesa za Kanton Sarajevo, a to su Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” te Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo “La Benevolencija”.

Predsjednik “La Benevolencije” Vladimir Andrle istaknuo je za Fenu da će ova odluka Kantona Sarajevo pomoći i relaksirati rad temeljnih društava kulture naroda Bosne i Hercegovine.

“Proglašeni smo za kulturu od značaja za Kanton Sarajevo i time ćemo riješiti naš status – i finansijski a i društveni status. Naša društva i organizacije zaista to zaslužuju”, mišljenja je Andrle.

On je istakao da se radi o organizacijama koje su osnovane prije više od sto godina. Tako je “La Benevolencija” osnovana prije 131 godinu, “Napredak” i “Prosvjeta” prije 121 dok “Preporod” ove godine obilježava 120 godina.

Predsjednik Upravnog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Dejan Garić smatra da se odlukom Skupštine Kantona Sarajevo kojom su nacionalna kulturna društva proglašena društvima od posebnog značaja i važnosti za Kanton Sarajevo koliko-toliko institucionalno ispravlja nepravda iz 1948. godine, te da su na ovaj način ova društva vratila status koji su imali.

Garić je istaknuo da je ovo istorijska odluka za kulturu i temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine. Također se nada da će taj korak slijediti i viši nivoi vlasti, nakon što su to Grad i Kanton Sarajevo učinili.

(Fena)

Radio AS