Najavljen projekat preventivnih zdravstvenih pregleda za branioce u KS

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je s predstavnicima Koordinacionog odbora boračkih udruženja održao press konferenciju povodom projekta pružanja usluga preventivnih zdravstvenih sistematskih pregleda za branioce Kantona Sarajevo za 2024. godinu, koji će po prvi put biti realizovan posredstvom finansijske podrške Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo. 

Prema riječima Osmanovića, radi se o projektu koji će provoditi udruženja, koja djeluju u okviru Koordinacije kantonalnih boračkih udruženja.

”Veoma sam ponosan što mogu da najavim ovaj projekt, koji će uveliko pružiti jedan preventivni vid zdravstvene zaštite naših branitelja. Svrha ovog projekta jeste blagovremeno detektovati određene zdravstvene problemi naših branitelja, te njihovo adekvatno liječenje. Naša briga za naše korisnike je trajna, a ovaj projekat je svakako jedan vid trajnog zbrinjavanja u zdravstvenoj zaštiti. Sistematski pregledi bit će realizovani po prvi put, i nadam se da ćemo i narednih godina nastaviti u ovom smjeru s još većom finansijskom podrškom.

Želio bih svakako izraziti zahvalnost predstavnicima Koordinacionog odbora boračkih udružanje Kantona Sarajevo, što su se uključili u realizaciju projekta preventivnih sistematskih pregleda, te ćemo, nadam se, nastaviti ovu dobru praksu i u narednu 2025. godini”, istakao je ministar Osmanović.

Iz budžeta Kantona Sarajevo za ovu namjenu izdvojeno je oko 200.000 KM, a izabrane su i privatne zdravstvene ustanove, koje će provoditi preventivne zdravstvene preglede za branioce s područja Kantona Sarajevo.

Radio AS

Odgovori