Najveći naučno-umjetnički događaj u BiH i regiji od 20. do 23. juna u Sarajevu

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) organizuje 15. Dane BHAAAS-a, koji će biti održani od 20. do 23. juna u Sarajevu.

Ovi Dani predstavljaju spoj znanja i kreativnosti koji povezuje stručnjake iz različitih oblasti, izjavila je Eldina Nizamić, predsjednica BHAAAS-a. Potcrtala je kako ovaj događaj pruža priliku za razmjenu ideja i iskustava između dijaspore i lokalnih stručnjaka.

U okviru BHAAAS-a uspješno djeluju odjeli Medicine i zdravlja, Tehničkih i prirodnih nauka, te Humanističkih i društvenih nauka i umjetnosti čiji će rad biti predstavljen na konferenciji kroz 25 simpozija, stotine prezentacija i predavanja uz poseban trodnevni program održivog urbanog razvoja. Program konferencije bit će obogaćen programom namijenjenim studentima, umjetničkim i kulturnim nastupima te specijalnim događajima. 

Ovi sadržaji jubilarne konferencije bit će održani u prostorima Hotela Hills, Opće bolnice Dr. Abdulah Nakaš, ASA Instituta, Doma OSBiH, Historijskog muzeja BiH, Druge Gimnazije Sarajevo te u Galeriji Manifesto, saopćili su organizatori.

Jedan od ključnih aspekata Dana BHAAAS-a je aktivno učešće dijaspore. Ovaj događaj je platforma za povezivanje stručnjaka iz BiH i onih iz dijaspore, omogućavajući im da podijele svoja iskustva i inovacije stečene u inostranstvu. Saradnja na edukaciji između domaćih i inostranih stručnjaka doprinosi unapređenju praksi u različitim oblastima, čime se potiče napredak edukacije, nauke i umjetnosti u našoj zemlji.

Radio AS