Nakon 15 godina povećavaju se plate radnicima komunalne privrede u Kantonu Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo i Sindikat radnika komunalne privrede, uz posredstvo Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS, postigli su dogovor o potpisivanju novog kolektivnog ugovora kojim je predviđeno povećanje plata radnicima kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, prvi put nakon 15 godina.

Kako je rekao ministar komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, konačan tekst kolektivnog ugovora je dogovoren i spreman za potpisivanje.

“Ugovor bi premijer KS Edin Forto trebao potpisati iduće sedmice. Vlada KS je saglasna da se plate radnicima komunalnih preduzeća povećaju na način da će radnici koji imaju platu do 1.000 KM dobiti povećanje od 100 KM, dok će se radnicima koji imaju primanja preko 1.000 KM plata povećati za 80 KM”, objasnio je ministar Hadžiahmetović.

Naglasio je kako je ovo prva Vlada koja je nakon 15 godina povećala cijenu rada u komunalnim preduzećima.

“Izrazili smo empatiju prema onim radnicima sa najnižim platama, pa će shodno tome procentualno upravo oni imati veće povećanje”, dodao je ministar Hadžiahmetović, te svim radnicima komunalne privrede zaželio sve najbolje u novoj 2022. godini.

Radio AS