Nakon 30 godina u Velikom parku na Ilidži zasjala ulična rasvjeta

U toku su završni radovi na uređenju ilidžanskog Velikog parka – Kosturnica. Tako je park dobio i rasvjetu nakon više od 30 godina koja je već u funkciji.

Načelnik Ilidže Nermin Muzur je napomenuo da je ovaj park, izgrađen tokom austrougarske vladavine, jedan od simbola Ilidže. Potvrdio je da će uskoro ponovo biti dostupan građanima.

“Decenijama unazad, mračan i zapušten, bio je sve što niti jedan park nikada ne bi trebao biti. Danas odbrojavamo dane do zvaničnog otvorenja, kada ponovo postaje oaza mira, svjetlosti, ljubavi i ljepote”, poručio je.

Ukazao je da je uređenje podrazumijevalo očuvanje zrelih stabala te da niti jedno stablo nije oštećeno tokom izgradnje šetnica u parku. Naglasio je da je planirano da radovi budu okončani u sljedećih 30 do 40 dana.

Veliki park će se u potpunosti razlikovati od Sprotsko-rekreativnog centra “Čarli”, iako su prvobitno bila predviđena i dječja igrališta.

“Odlučili smo da Veliki park bude mirna zelena oaza, mjesto za šetnju i odmor. Većina šetnica u parku je već popločana. Preostaje još postavljanje klupa, kanti za smeće i time bi prva faza ovog projekta, koji Ilidžu treba prikazati na najbolji način, trebala biti uspješno okončana”, rekao je Muzur.

U ovom parku nalazi se Spomen-kosturnica borcima Narodnooslobodilačke borbe, a koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Park se nalazi u blizini Velike aleje i parka Hotela Ilidža.

Nedavno su na Ilidži otvoreni centralni trg i Sportsko-rekreativni centar “Čarli”, nazvan po komandiru voda Četvrte motorizirane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH) Emiru Boguniću Čarliju.

Radio AS