Nakon obnove vodovodne mreže, u toku asfaltiranje ulice Briješće Brdo

Nakon što je završena rekonstrukcija dotrajale vodovodne mreže u ulici Briješće Brdo, koja je predstavljala višegodišnji problem stanovnicima ovog dijela naselja Briješće, u toku je asfaltiranje te ulice.

Na ovoj dionici KJKP VIK je bilježio dugogodišnje velike gubitke vode i česte popravke kvarova zbog čega je saobraćajnica bila oštećena, a što je predstavljalo opasnost za odvijanje pješačkog i motornog saobraćaja. Nakon izgradnje nove vodovodne mreže pristupilo se sanaciji i asfaltiranji saobraćajnice. Radovi se izvode na dionici dužine oko 250 metara, tačnije od broja 69 do broja 96.

Nakon ovih radova slijedi sanacija i proširenje donjeg dijela ulice Briješće Brdo, gdje će biti izgrađena i pješačka staza. Ulicu koristi veliki broj vozača automobila i pješaka, naročito djece na putu do škole. Obzirom da ulica nije imala trotoar Općina je u proteklom periodu uradila proširenje cesete na ulazu iz ulice Safeta Zajke, gdje je izgrađn i trotoar za pješake. Radovi koji slijede nastavak su proširenja saobraćajnice. Ovim projektom će biti izgrađeno oko 130 metara trotoara kao i proširenje saobraćajnice dužine oko 220 metara, što će doprinjeti poboljšanju odvijanja saobraćaja, kao i sigurnosti učesnika u saobraćaju.

Projekat se realizira u sklopu LOT-3 programa rekonstrukcije, izgradnje i obnove lokalnih i nekategorisanih cesta na području novogradske općine u vrijednosti od oko 525.000 KM.

Ovim programom bit će asfaltirana i ulica Safeta Ahmetspahića, u Briješću, a u kojoj je završena izgradnja vodovodne i separatne kanalizacione mreže. Osim asfaltiranja ceste, planirana je i izgradnja potpornog zida u toj ulici.

Također, uradit će se i sanacija dijela ulice Braće Baljić od broja 11 do broja 14, u Zabrđu, zatim ulice Ramiza Hrvačića od broja 2 do broja 6 i od broja 32 do broja 54, u Dobroševićima, kao i sanacija dijela ulice Ferida Srnje, u Švrakinom Selu, gdje se trenutno izvode radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže.

Radio AS