Nakon obuke u realizaciji TIKA-e uspješno izvedena pokazna vježba potrage i spašavanja

Pokazna vježba potrage i spašavanja unesrećenih u zemljotresu u urbanim sredinama, u čijoj je realizaciji sudjelovalo 30 pripadnika spasilačkih službi i 35 zdravstvenih radnika iz cijele Bosne i Hercegovine, uspješno je izvedena danas u Sarajevu.

Radi se o vježbi koja predstavlja ‘krunu’ obuke u okviru Programa za intervencije u hitnim i slučajevima prirodnih katastrofa (ADAMEP), te Programa za jačanje kapaciteta urgentne medicine (ATKAP), koje u Bosni i Hercegovini realizira Turska agencija za saradnju i koordinaciju – TIKA u koordinaciji sa Ministarstvom sigurnosti BiH.

Sudionici vježbe su, djelujući u skladu sa zahtjevnim scenarijem, demonstrirali visok stepen profesionalnosti i umješnosti u rješavanju specifičnih i kompliciranih zadataka spašavanja unesrećenih iz ruševina nakon ‘razornog zemljotresa’.

Kako je tim povodom novinarima kazao koordinator TIKA-e u BiH Erdinc Isik, TIKA uime Republike Turske od 2017. godine realizira spomenutu vrstu obuka.

“Ove godine smo u okviru obuke potrage i spašavanja u urbanim sredinama spojili spacioce i medicinske timove. Ovosedmična obuka obuhvatila je oko 60 sudionika s područja cijele BiH, a u proteklom periodu smo educirali više od 200 osoba”, precizirao je Isik.

Podsjetio je kako se nakon razornog zemljotresa koji je, nažalost, nedavno pogodio Tursku pokazalo koliko je bitno osposobljavanje ljudstva za efikasno djelovanje u vanrednim situacijama.

Istaknuo je, istovremeno, kako će Turska i u narednom periodu vlastita iskustva i znanja dijeliti sa Bosnom i Hercegovinom, izražavajući zahvalnost bh. timovima za pomoć i požrtvovanost koju su pokazali, djelujući u Turskoj neposredno na terenu nakon spomenutog razornog zemljotresa.

Na značaj jačanja kapaciteta u sektoru zaštite i spašavanja ukazao je i glavni instruktor iz Turske Omer Unnal, ilustrirajući to nesebičnim angažmanom obučenog ljudstva nakon zemljotresa u Turskoj.

U tom je kontekstu potcrtao važnost jačanja međunarodne saradnje i kvalitetnog djelovanja u specifičnim okolnostima. Dodao je kako ga raduje da, pored obučenih lokalnih spasioca, na terenu djeluju i lokalni instruktori koji preuzimaju odgovornost i pokazuju visok nivo umješnosti u rješavanju najsloženijih zadataka.

Održavanje vježbe, koja je uslijedila nakon zahtjevne obuke, pozdravio je instruktor i tim-lider Fahrudin Dobrača, potcrtavajući kako je fokus na spašavanju nakon zemljotresa, koji predstavlja nepredvidivu prirodnu pojavu.

Naglasio je značaj uvježbavanja spasilačkih timova kako bi bili osposobljeni za sinhronizirano djelovanje u svim uvjetima, uključujući i scenario same pokazne vježbe koji podrazumijeva precizno utvrđene postupke i procedure.

Važnost redovne i kvalitetne obuke za djelovanje u vanrednim okolnostima akcentirala je i sudionica pokazne vježbe Belma Mahmić iz Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), podsjećajući kako se to zorno manifestiralo i prilikom sudjelovanja u akcijama spašavanja u Turskoj nakon spomenutog zemljotresa.

Mahmić je s novinarima podijelila vlastite utiske iz akcija spašavanja u Turskoj, navodeći kako se radilo o potresnim prizorima i nezaboravnim iskustvima, ali i prilici za primjenu svih onih prethodno naučenih i uvježbanih postupaka.

Pokaznoj vježbi prethodila je sedmodnevna obuka koju je u Sarajevu realizirala TIKA u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom doktora (AID) i Službom za potragu i spašavanje iz Ankare (ANSAR).

Jedna od specifičnosti/prednosti ove vrste obuke jeste da se njenim sudionicima pruža prilika za cerificiranje u skladu s najvišim standardima, a što im otvara mogućnost da se putem Ministarstva sigurnosti BiH uključe u Mehanizam Evropske unije (EU) za djelovanje u vanrednim situacijama.  

(Fena)

Radio AS