Nakon što se niko se nije prijavio za zakup prostora na Bistričkoj stanici, Gradsko vijeće snizilo kiriju

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojena je Odluka o izmjenama Odluke o uslovima i načinu korištenja i davanja u zakup dijela objekta Željeznička stanica Bistrik.

Izmjena odluke je usvojena u cilju smanjenja cijena mjesečne zakupnine i drugih uslova, a kako bi Javni poziv za davanje u zakup dijela objekta Željeznička stanica Bistrik bio prihvatljiviji za potencijalne ponuđače.

Kako Klix.ba saznaje, na raniji poziv nije bilo zainteresovanih za zakup prostora s obzirom da je mjesečna kirija iznosila 4.892 KM plus PDV.

Prema novoj odluci, mjesečni zakup će koštati 3.000 KM plus PDV.

Riječ je o unutrašnjem prostoru površine 300 metara kvadratnih i vanjskom prostoru od 52 kvadrata. U pozivu je navedeno da je prostor namijenjen za ugostiteljstvo (restoran i caffe sa baštom).

Gradonačelnica je prihvatila amandmane na prijedlog ove Odluke koje su uložile Komisija za Statut i akte i Administrativna komisija.

Prostor (enterijer i vanjsko uređenje) se, obzirom da se radi o nacionalnom spomeniku, tematski mora povezati sa historijskim periodom izgradnje i korištenja objekta kako bi se posjetiocima prezentirao što autentičniji prikaz sveukupnog života građana Sarajeva na prelazu iz XIX u XX vijek.

Usvojena je i Odluka kojom Gradsko vijeće daje saglasnost gradonačelnici Grada Sarajeva za pristupanje postupku kupovine (otkupa) parne lokomotive (muzejskog eksponata) “Kusače“, koja se planira postaviti na lokalitetu Bistričke stanice.

Radio AS