Narodno pozorište Beograd večeras gostuje u NPS sa predstavom “Ožalošćena porodica”

Sinoć je u hotelu Evropa održana press konferencija povodom početka saradnje Narodnog pozorišta u Beogradu sa Narodnim pozorištem Sarajevo, kojom su najavili dva gostovanja.

Početak saradnje će ozvaničiti gostovanje beogradskih umjetnica i umjetnika koji će za sarajevsku publiku izvesti dramsku predstavu “Ožalošćena porodica” i baletnu predstavu “Sedam smrtnih grehova”.

Na press konferenciji su govorili: Vuk Miletić, rukovodilac službe za pordukciju, domaću i međunarodnu saradnju Narodnog pozorišta u Beogradu, Molina Udovički Fotez, direktorica Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, glumice Narodnog pozorišta u Beogradu Radmila Živković, Danica Maksimović, Nela Mihailović i Vanja Ejdus, glumci Saša Torlaković, Aleksandar Srećković i Dušan Matejić i autorica izložbe “Bora Gligorović” Dragica Gaćeša.

U ime domaćina obratili su se Edina Papo, predsjednica Upravnog odbora Narodnog pozorišta Sarajevo i koreografkinja i Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sarajevska publika će večeras, 7. februara, u 19:30 sati, moći uživati u hit komediji Branislava Nušića “Ožalošćena porodica” koju je režirao poznati srbijanski reditelj Jagoš Marković. Osim toga, Marković potpisuje i adaptaciju teksta kao i izbor muzike.

Ostatak autorske ekipe čine dramaturginja Molina Udovički Fotez, scenograf Matija Vučićević, i kostimografkinja Maria Marković Milojev.

U komediji “Ožalošćena porodica” igraju: Saša Torlaković, Radmila Živković, Danica Maksimović, Nebojša Dugalić, Vanja Ejdus, Aleksandar Srećković, Nela Mihailović, Danilo Lončarević, Andrijana Đorđević i Dušan Matejić.

Osim toga, ljubitelji baleta će sutra, utorak, 8. februara, imati priliku pogledati sjajan savremeni balet “Sedam smrtnih grehova” za koji je, u okviru programa “Mladi koreografi” Narodnog pozorišta u Beogradu, koreografiju radio Igor Pastor.

Kompozitor baleta “Sedam smrtnih grehova” je Miroslav Bako, scenografkinja Jasna Saramandić, kostimografkinja Katarina Grčić Nikolić, a asistentica koreografa je Marija Bajčetić.

Sarajevskoj publici će se pokloniti: Milan Rus, Bojana Žegarac Knežević, Nicola Bianco, Russel Anthony Nokes, Dejana Zlatanovski, Gabriele De Fazio, Milena Ogrizović, Maja Stojakov, Mina Radoja, Ljiljana Velimirov, Olja Đukić, Natalija Aksentijević, Sonja Milovanov, Antonio Alvise Bibbo i Raffaele Diligente.

Gostovanje Narodnog pozorišta Beograd u Sarajevu bit će ispraćeno i izložbom “Bora Gligorović” posvećenom jednom od najznačajnijih pozorišnih, filmskih i TV reditelja u regiji.

Borislav Bora Gligorović bio je rezidentni reditelj Narodnog pozorišta Sarajevo od 1954. kada je postavio Goldonijevu “Mirandolinu” pa sve do 1964. kada se vratio u Narodno pozorište u Beogradu u kojem je ostao do kraja karijere.

Za vrijeme desetogodišnjeg rada u Narodnom pozorištu Sarajevo režirao je 30 predstava. Borislav Bora Gligorović dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

Izložbu će biti postavljena u pozorišnom foajeu, a sarajevska publika će je moći pogledati prije početka predstava. Autorica izložbe je Dragica Gaćeša. Izložba je nastala u produkciji Muzeja Narodnog pozorišta.

klix.ba

Radio AS