Narodno pozorište Sarajevo obilježava Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Narodno pozorište Sarajevo povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici će u četvrtak, 11. jula 2024. godine, prirediti instalaciju autorskog rada Velije Hasanbegovića i poemu u interpretaciji Emine Muftić.

Instalacija autorskog rada Velije Hasanbegovića iz ciklusa “Potočarske sjene” bit će postavljena na zgradi Narodnog pozorišta Sarajevo 11. jula u 21 sat, dok će u istom terminu “Pjesmu o Srebrenici” autora Abdulaha Sidrana čitati Emina Muftić.

Postavka fotografije “Potočarske sjene” kroz objektiv Velije Hasanbegovića otkriva bol i patnju kroz koju je prošao i još uvijek prolazi narod Podrinja i nakon preživljenog genocida. Riječ je o fotografiji Srebrenice i Memorijalnog centra u Potočarima koje fotograf bilježi već petnaest godina.

Glumica Narodnog pozorišta Sarajevo Emina Muftić izjavila je će i u godini u kojoj nas je, nažalost, napustio Abdulah Sidran, njegovom pjesmom “Srebrenica”, odati počast žrtvovanom gradu i srebreničkim žrtvama.

Dodaje da je naše živote obilježila Srebrenica, a jedan od književnika i pjesnika čiji su svijest i srce bili uz ovaj grad je i Abdulah Sidran.

Radio AS