Naše ptice: Sive vrane imaju važnu ulogu u gradskom ekosistemu

Sive vrane su jedne od najčešćih vrsta ptica u gradskim sredinama, i jedne su od najinteligentnijih vrsta životinja, ali ih javnost zbog predrasuda i nedovoljne informisanosti smatra vrlo agresivnim i opasnim. Sive vrane imaju važnu ulogu u gradskom ekosistemu. Hraneći se uginulim životinjama, one sprječavaju pojavu zaraza, i tako obavljaju ulogu “čistača” grada, saopšteno je iz Ornitološkog društva “Naše ptice”.

Projekat “S pticama za čistiji okoliš”, koji finansira Općina Novi Grad Sarajevo, a implementira Ornitološko društvo “Naše ptice”, pokrenut je sa ciljem upoznavanja stanovništva sa ekološkim ulogama sive vrane, i načinima kako izbjeći potencijalne konflikte sa ovom vrstom. 

Iako veoma rijetko, vrane postaju agresivne tokom perioda kada mladi izlaze iz gnijezda. Tada jato pazi na ptiće koji još ne mogu da lete, pa se kriju u nekom grmu ili ispod drveća, i pokušava otjerati bilo kakvog “uljeza” koji se nađe u blizini i koji predstavlja potencijalnu opasnost za mladunca.

U prošlosti, vrane su živjele na rubovima šuma i na poljoprivrednim površinama, ali su se odlično prilagodile životu u gradskim područjima, koja se odlikuju prisustvom velikog broja smetljišta, koja su vranama stalni izvor hrane.

Jedini etički i ekološki prihvatljiv način za smanjenje brojnosti vrana u gradovima je da im se ograniči pristup hrani, pravilnim odlaganjem smeća i zatvaranjem kontejnera, navode iz Ornitološkog društva “Naše ptice”. 

Radio AS