Nastavkom masovnog pošumljavanja na Grdonju obilježen Svjetski dan šuma

Akcija masovnog pošumljavanja koju je u proljeće 2021. godine pokrenulo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo sa javnim preduzećem “Sarajevo-šume” nastavljena je danas na području Grdonja.

Osim radnika preduzeća “Sarajevo-šuma” i “Butmir”, te mališana Vrtića “Tomy Jerry”, akciji se i ovaj put pridružio ministar privrede KS Adnan Delić koji je još jednom podsjetio na važnost buđenja ekološke svijesti, posebno kod mlađih naraštaja.

“Važno nam je da ova akcija potakne buđenje ljubavi kod najmlađih prema šumi i očuvanju životne okoline. Naš prvi cilj upravo jeste edukativni, ne izuzimajući važnost samog pošumljavanja šumskih goleti. Drago mi je što preduzeće ‘Sarajevo – šume’ ustrajava u ovoj akciji evo već treću godinu i čvrsto vjerujem da će oni to nastaviti i narednih godina. Zadovoljstvo je i što smo danas imali ovdje djecu iz vrtića koja su prvi dan proljeća i Svjetski dan šuma obilježili na akciji pošumljavanja. Važno je da budemo svjesni da smo mi rješenje naših problema i da moramo voditi računa o tome kako se odnosimo prema životnoj okolini. Širenjem i očuvanjem šume osiguravamo izvor čistog zraka i samim tim unapređujemo naše opće zdravlje”, izjavio je ministar Delić.

Direktor “Sarajevo-šuma” Samir Omerović podsjetio je na početak ove akcije i izrazio rezigniranost neučešćem javnih preduzeća u pošumljavanju.

“Pokrenuli smo ovu akciju 2021. godine iza koje je stala i Vlada Kantona Sarajevo, ministarstva odgoja i obrazovanja i nauke i mladih, a nositelji akcije uz naše preduzeće su trebala biti i druga javna preduzeća, uglavnom komunalna. Od građana i ekoloških udruženja i svih drugih očekivalo se da podrže akciju izlaskom na pošumljvanaje organizovano ili pojedinačno. Ministarstvo odgoja i obrazovanja ozbiljno je shvatilo svoju ulogu u ovoj akciji i tokom prethodne dvije godine hiljade srednjoškolaca izašlo je na pošumljavanje, kao i određeni broj građana, kompanija, a posebno šumskih, lovačkih udruženja koja su se redovno odazivala na naše pozive u protekle dvije godine. Nažalost, nismo imali očekivano učešće uposlenika javnih preduzeća u ovoj akciji i nadamo se da će se to vremenom promijeniti”, naveo je Omerović.

Kao primjer kako ovu akciju učiniti efikasnijom u narednim godinama, Omerović je kazao da je dovoljno da se uzme jedna generacija školaraca, osnovaca, koja će devet godina svake godine po jednom u ciklusu izaći na pošumljvanje, a potom i tokom srednješkolskog obrazovanja ponoviti isti postupak i rezultati neće izostati. Ta djeca će, kako je kazao, zavoljeti šumu i kada budu sutra na mjestu donosioca odluka, drugačije će razmišljati i vrednovati šumu i upravo na tome treba insistirati, jer na taj način će se obezbijediti dugoročna briga o šumama.

Akcija masovnog pošumljavanja se nastavlja tokom čitavog proljeća, a prijave se vrše u preduzeću “Sarajevo-šume” na posumljvanje@sarajevo-sume.ba ili na telefon 033/219–172.

Radio AS