Nektarine za bolju probavu, zdravlje srca i očiju

Nektarina je koštičavo voće koje pripada porodici ružovki, baš kao breskva i šljiva. Dugo se vjerovalo u mit da je ovo voće nastalo križanjem breskve i šljive. Ipak, stručnjaci iz područja agronomije smatraju da je nektarina zapravo jedna vrsta breskve, koja je kroz prirodnu mutaciju izgubila dlačice. Upravo zbog velike sličnosti s breskvom nektarina se u narodu naziva breskva s glatkom kožom.

Porijeklo nektarine

Nektarina potiče iz Kine, gdje se uzgaja već više od 3.000 godina. S područja Kine proširila se na Srednju Aziju, a zatim na Europu i Ameriku. Najveći proizvođač nektarina je upravo njezina matična zemlja, Kina. U Evropi su to Španija, Francuska, Grčka i Italija.

Nektarine dozrijevaju u julu ili avgustu, zavisno o sorti. Razlikuju se po boji mesa, pa tako postoje žute, bijele i crvene sorte.

Ljekovito djelovanje nektarine

Ovi sočni niskokalorični plodovi mogu se pohvaliti izuzetno velikim brojem nutrijenata. Prepuni su vitamina A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B9 (folna kiselina). Odličan su izvor minerala kalcija, kalija, magnezija i fosfora.

Imaju visok udio prehrambenih vlakana, kao i brojnih antioksidansa, posebno fenolnih spojeva. Nutrijenti koji se nalaze u plodovima nektarine odličan su saveznik u prevenciji i ublažavanju mnogih zdravstvenih tegoba.

1. Štiti zdravlje srca i krvnih žila

Nektarina snažno pomaže zdravlju kardiovaskularnog sistema. Antioksidansi klorogenična kiselina i antocijanini sprečavaju oksidaciju LDL-holesterola te posljedično smanjuju rizik za stvaranje plaka na krvnim žilama. Tako se sprečava stvrdnjavanje arterija i pospješuje cirkulacija. Flavonoidi sadržani u nektarinama smanjuju rizik od razvoja ateroskleroze.

2. Jača imunitet

Visok udio antioksidansa sadržan u nektarinama jača imunitet i povećava odbrambenu sposobnost organizma. Zahvaljujući snažnom imunitetu, tijelo se lakše odupire raznim infekcijama te brže oporavlja od raznih bolesti ili povreda.

3. Čuva zdravlje očiju

Lutein, obilno prisutan u plodovima nektarine, ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Naučna istraživanja su pokazala da adekvatan unos luteina kod djece u razvoju doprinosi formiranju zdravog i normalnog vidnog sistema.

Također, prema tvrdnjama stručnjaka, ovaj karotenoid smanjuje rizik od bolesti kao što su degeneracija žute pjege (makularna degeneracija) te nuklearna katarakta (siva mrena). Lutein djeluje i kao filter sunčevog svjetla koji apsorbira opasne UV zrake te tako štiti od oštećenja vida. Beta-karoten također pridonosi očuvanju vida te prevenira pojavu sljepoće i kseroftalmije.

4. Poboljšava probavu

Zbog visokog udjela vlakana, nektarina može biti odličan saveznik u održavanju zdravlja probavnog sistema. Vlakna iz nektarine doprinose dobrom radu crijeva, potiču njihovo pražnjenje i suzbijaju probleme poput gastritisa, konstipacije i čira. Vlakna čiste i upijaju toksine koji su se nakupili na stijenkama crijeva te pomažu u njihovoj eliminaciji iz organizma. Tako pomažu čišćenju crijeva, a time i cijelog organizma od toksina.

5. Pomaže kod mršavljenja

Nektarine su niskokalorično voće, idealno za dijetu. U 100 grama nektarine sadržano je svega 44 kalorije. Svi znamo da dijetalni režim ishrane može narušiti zdravlje ako se organizmu ne osiguraju potrebni nutrijenti. Upravo zato je ovo voće idealno za popunjavanje dijetalnog jelovnika – sadrži malo kalorija, a obiluje nutrijentima.

Vlakna iz nektarine također doprinose očuvanju optimalne tjelesne težine jer ispunjavaju želudac i daju osjećaj sitosti. Zahvaljujući spojevima poput antocijanina, katehina i klorogenične kiseline, ovo voće može biti od koristi i u liječenju dijabetesa te bolesti srca i krvožilnog sistema.

6. Čuva zdravlje kože

Vitamin C, lutein i beta-karoten koji se nalaze u nektarinama pobrinut će se za dobro zdravlje i lijep izgled kože. Lutein štiti kožu od oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da je izuzetno efikasan i u prevenciji kožnih opekotina. Vitamin C pospješuje sintezu kolagena, potiče regeneraciju kože te jača njenu otpornost.

Beta-karoten, provitamin vitamina A, ima važnu ulogu u zaštiti kožnih ćelija od oštećenja uzrokovanih djelovanjem UV zraka. On održava kožu vlažnom, mekom i glatkom, prevenira njeno prerano starenje te brine o stvaranju novih ćelija kože.

Fosfor brine o normalnom funkcionisanju ćelija i tkiva, a posebno je značajan za očuvanje zdravlja kostiju i zubi.

7. Štiti trudnoću

Plodovi nektarine sadrže obilje vitamina i minerala koji doprinose zdravoj trudnoći i pravilnom razvoju fetusa. Poseban naglasak je na folatima koji su neophodni za prevenciju razvoja defekta neuralne cijevi kao i za normalan rast i razvoj mozga, mišića, krvnih žila, kostiju i zubi djeteta.

Kalij sprečava grčenje mišića kod trudnica, pomaže u održavanju optimalnog krvnog pritiska, brine o balansu elektrolita te o iskorištavanju energije iz vitalnih hranjivih tvari poput masnoća, bjelančevina i ugljikohidrata.

Nektarine u kulinarstvu

Ovo voće ima zaista široku primjenu u kulinarstvu. Uz malo dosjetljivosti i mašte možete ga iskoristiti na brojne načine. Svježe nektarine možete konzumirati kao samostalnu namirnicu, kao desert nakon obroka ili kao slatki zalogaj između obroka.

U svježem obliku također su izvrsne i za obogaćivanje jogurta, muslija, voćnih salata, frapea, smoothieja, sokova. Mnogi ih obožavaju u tortama, kolačima, pitama, sladoledima i drugim slatkim desertima.

Same ili u kombinaciji s drugim voćem, nektarine su pogodne za pripremu kompota, marmelada, pekmeza i džemova.

štitnjača.hr

Radio AS