Nihad Uk predstavio ekspoze nove vlade Kantona Sarajevo: Ovo je lista obećanja

Premijer novog saziva Vlade Kantona Sarajevo Nihad Uk na današnjoj sjednici Skupštine KS predstavio je zastupnicima ekspoze vlade koju bi trebao predvoditi u narednom periodu.

Na početku obraćanja, Uk je naglasio kako zastupnici, ali i ministri, ne smiju zaboraviti da predstavljaju glavni grad države.

“Ne smijemo zaboraviti da svi predstavljamo Sarajevo. Grad simbol. Simbol stradanja, otvorenosti, sporta, dobrog humora, komšiluka i gostoprimstva. Naš zajednički zadatak je da našem kantonu vratimo dignitet koji je nerijetko izostajao”, rekao je Uk.

Poručio je kako je dugo razmišljao o novoj funkciji.

“Dugo sam razmišljao o preuzimanju ove funkcije. Kao najmlađi mandatar osjećam dodatnu odgovornost. Mi ovdje možemo biti najveći eksperti za probleme, ali malo toga možemo uspjeti bez podrške građana i građanki. To podrazumijeva i osudu ukoliko je zaslužena, a pohvalu samo za izvanrednost u radu. Smatram da se podrazumijeva da svi mi moramo preuzeti odgovornost za posao koji nam je povjeren, imajući na umu da smo izabrani od građana. Da bismo građane ohrabrili da budu aktivni i konstruktivni sudionici našeg grada, potrebna je naša otvorenost. Dostupnost građanima mora biti neupitna. Samo tako građani mogu doživljavati bilo koju stvar kao svoju”, ističe Uk.

Naglasio je kako Kantona Sarajevo mora biti ogledalo cijele BiH.

“Sarajevom se nije uvijek domaćinski upravljalo. Sarajevo moramo vratiti na mapu evropskih metropola. Nova vlada ima dobre temelje i koristim priliku da se zahvalim prethodnoj vladi i ministrima koji su odlučili da budu dio tima nove vlade. Pokazali su da se politika može voditi drugačije. Drugačiji pristup prepoznat je širom domovine, a rješenja su prepisali i neki drugi kantoni. Naš kanton mora biti ogledalo dostojanstva BiH. Sarajevo je glavni grad i to moramo imati na umu. Sa zadovoljstvom mogu najaviti da će se građani iduće godine voziti novim tramvajima, sa njih 15. Vozit ćemo se i novim tramvajskim linijama prema Hrasnici i trolejbuskim prema Vogošći”, poručio je.

Nakon toga, Nihad Uk se osvrnuo na rad svakog ministarstva pojedinačno:

Ministarstvo pravde i uprave

“Glavni fokus ministarstva pravde bit će digitalna transformacija i izmjena propisa da se digitalizacija desi. Ona će podići kvalitetu usluga građana i građanki koji će digitalnim potpisom moći preuzimati dokumente, plaćati usluge i obavljati slične radnje koje svi građani Evrope mogu uraditi.

Nadalje, u cilju usaglašavanja pravnog okvira sa evropskim konvencijama, Ministarstvo pravde će ponuditi amandmane na Ustav KS kao i novi zakon o lokalnoj samoupravi. Bit će nosilac ustavno-pravne reforme u KS. Nastavit će aktivnosti iz prethodnog mandata koje se odnose na jačanje kapaciteta institucija i jačanje Ureda za borbu protiv korupcije”, ističe mandatar.

Ministarstvo zdravstva

“Prvi korak je izrada strategije zdravstva u KS sa jasnim ciljevima i mjerama. Pojačat ćemo sistem digitalizacije cijelog sistema što je najvažniji segment zdravstvenog sistema. Optimizirat ćemo odnos medicinskog i nemedicinskog kadra koji je u ogromnom disbalansu. Kadrovski će ojačati radna mjesta što će omogućiti efikasniji rad. Obratit ćemo pažnju na prevenciju bolesti. Nastavit ćemo sa nabavkom najboljih ortopedskih pomagala”, naglašava Uk.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliš

“Nigdje se kvalitet svakodnevnog života ne vidi kao kroz djelovanje u komunalnom sektoru. Ne samo da ćemo grad držati čistim već ćemo pozvati građane na saradnju kroz kontaktni centar. Podizanje svijesti podići ćemo aktivnijim radom komunalne policije. Pitanje zbrinjavanja otpada, njegovo pametnije i ekonomski isplativije zbrinjavanje bazirano na konceptu cirkularne ekonomije za koju ću se zalagati.

Pošumljavanje će postati svakodnevnica. Želimo da građani osjete naš trud i da zajedno držimo grad čistim. Efikasnije upravljanje našim preduzećima postići ćemo osnivanjem Sarajevskog holdinga, digitalizacijom i objedinjavanjem strateških javnih nabavki za komunalni sektor.

Proširenje mjere biciklističkog saobraćaja, jačanje centra za zrak neki su od koraka. Štitit ćemo vjetrokoridore i obezbijedit transparentnije procese gradnje. Radit ćemo na proširenju mreže centralnih grijanja. Pokrenut ćemo projekat poticajne ugradnje solarnih panela u individualnoj gradnji. Nastavit ćemo stanogradnju putem boračkog fonda, ali i kroz poticaje za mlade”, objasnio je Uk.

Ministarstvo saobraćaja

Rad ovog ministarstva, Uk je opisao kao jedan od najvidljivijih.

“Sarajevo zaslužuje nastavak investiranja u javni prijevoz. Vozit ćemo se u novim tramvajima, nedugo zatim tramvaji će nakon 35 godina otkako je ucrtano, voziti prugom do Hrasnice, trolejbusom do Vogošće, a novi javni prijevoz će imati adaptivni centar za upravljanje. Usluge javnog prijevoza će se plaćati elektronski. Nema razloga da tramvaj ne ide prema Dobrinji i prema Šipu. Nastavit ćemo saradnju za Željeznicama FBiH na poboljšanju usluga prijevoza od Tarčina do Ilijaša. Izgradnja biciklističke infrastrukture mora dobiti veću važnost. U vezi sa ovim, naći ćemo način da proširimo ponudu električnih bicikala. Resor saobraćaja će biti jedan od najvidljivih”, rekao je Uk.

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku

“Socijalna politika je ogledalo društva i nastavit ćemo osnaživanje socijalne zaštite uz podršku struke. Bit će prioritet borba protiv siromaštva i smanjenje nejednakosti. To podrazumijeva jačanje kapaciteta centara za socijalni rad. Nastavlja se proces transformacije ustanova socijalne zaštite i dostupnosti socijalne usluge na nivou lokalne samouprave. Nastavit ćemo reformu tržišta rada. Posebno stavljajući akcenat na ciljanu kvalifikaciju radne snage u skladu sa zahtjevima tržišta rada, boreći se protiv odlaska mladih”, rekao je Uk.

Ministarstvo unutrašnjih poslova

“Mi kao administrativno sjedište i glavni grad Bosne i Hercegovine imamo dodatnu odgovornost da sigurnosni sektor funkcioniše besprijekorno. Strateško opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo bit će jačanje Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ljudskim resursima, modernizacijom stare i nabavkom nove opreme te rješavanje infrastrukturnih projekata kako bi obavljanje poslova i radnih zadataka Uprave policije moglo biti podignuto na najveću moguću razinu”, poručio je Uk u osvrtu na rad ovog ministarstva.

Ministarstvo privrede

“Ono će raditi na prilagođavanju propisa potrebama tržišta. Ono će osim ustaljene podrške lokalnim samoupravama raditi na uspostavljanju Privredne zone Doglodi kojom će upravljati Vlada KS. Radit će na izradi zakona o preduzetničkoj infrastrukturi. Donijet će novu strategiju razvoja turizma. Prepoznaje i značaj razvoja olimpijske infrastrukture, pa će raditi kreiranju novog sadržaja kao što su nove skijaške staze, vertikalni prijevoz, biciklističke staze, ali i zimski i ljetni parkovi.

Ulaganje u planinarsku infrastrukturu podići ćemo nivo planinarske ponude koja je u ekspanziji. Opredijeljeni su ulagati u razvoj poljoprivredne proizvodnje te korištenje prirodnih resursa i obnovljivih izvora energije. Kao bitan segment ukupnog privrednog ambijenta prepoznajemo veterinarsko zdravlje te radimo na sigurnosti hrane. S ciljem da kanton bude prepoznat kao mjesto ugodnog življenja, nastavit će ulagati u tehnološku modernizaciju, ekološku i digitalnu transformaciju malih i srednjih poslovnih subjekata”, naveo je mandatar.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje

Odgoj i obrazovanje kao djelatnost od posebnog značaja za Kanton Sarajevo zadržat će i u naredne četiri godine visoko mjesto na skali prioriteta ove Vlade. Započeta implementacija obrazovne reforme postavljat će nove izazove pred obrazovnu zajednicu na koju obrazovne vlasti u Kantonu Sarajevo moraju prikladno odgovoriti. To će se prevashodno realizirati kroz stalnu stručnu podršku nastavnicima implementatorima reforme, dodatno finansiranje projekata rekonstrukcije i nabavke opreme i materijala.

Obrazovna reforma ciljeve postavlja šire od tradicionalne fokusiranosti u učenička postignuća i poziva na proširenje perspektive tako da sve više obuhvata pitanja dobrobiti učenika, njihove sreće i zadovoljstva ukupnim školskim doživljajem. Svjesni smo da moramo uložiti dodatne napore da transformišemo školski ambijent i osiguramo najbolje, motivirajuće uvjete za rast i razvoj svakog učenika i učenice, posebno se osvrćući na učenike i učenice iz ranjivih kategorija i gradeći široku mrežu podrške kroz inkluzivne prakse.

Nastavit ćemo ulagati napore da zadržimo lidersku poziciju kada je u pitanju obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem ne samo proširenjem broja javnih i privatnih predškolskih ustanova, već i nastavkom subvencioniranja odlaska djece u vrtić kao jedne od najpopularnijih mjera iz prethodnog mandata. Postepeno ćemo uvoditi koncept dualnog obrazovanja nudeći tako što realističniji doživljaj tržišta rada i prilike za zapošljivost i učenje u realnom okruženju našim učenicima i učenicama”, naveo je Uk.

Ministarstvo kulture i sporta

“Sarajevo mora biti kulturni centar regije. Kulturi ćemo vratiti status koji zaslužuje, a kulturnim radnicima i kulturnoj industriji obezbijediti centralno mjesto u našem društvu. Osim izgradnje muzeja Ars Aevi, napokon ćemo završiti zgradu Akademije scenskih umjetnosti, koja je stajala u mjestu do prije par godina.

Nastavit ćemo približavanje kulture građanima i građankama kroz projekat Kultura na ulice. Igrat će se predstave i svirati koncerti na ulicama našeg grada, a naša Filharmonija će na svoj 100. rođendan po prvi put u historiji imati puni sastav muzičara, što je predviđeno već Budžetom za ovu godinu.

Potaknut ćemo poduzetnike da organizuju koncerte, festivale i da mladi svaki vikend mogu izabrati koncert na koji će ići, a ne da planiraju odlazak u druge gradove kako bi zadovoljili osnovnu potrebu za kulturnim sadržajem. Jazz fest se nakon pauze prošle godine vratio nikad bolji, a pobrinut ćemo se da pružimo potporu njegovom daljem razvoju. Investirat ćemo u audio opremu, prvo u Narodno pozorište, Sarajevski ratni teatar, Bosanski kulturni centar, a onda i u Dom mladih Skenderija, kako bosanskohercegovački i regionalni izvođači ne bi svirali po podrumima, već tamo gdje i pripadaju, u dobro opremljenim koncertnim prostorima.

Kulturni sektor je i industrija. Svaka budžetska marka uložena u nezavisnu kulturu vraća četiri marke kroz ekonomsku aktivnost. Ovo je činjenica zbog koje gradovi i države potiču nezavisnu kulturnu djelatnost. Nastavit ćemo s poticajima za audio-vizuelno stvaralaštvo, kako bi se u Sarajevu snimale serije i filmovi, kao i s poticajima za kreativne filmske projekte. U Sarajevu mora ne samo da se svira, već i da se snima. Podržat ćemo i nezavisne kulturne projekte, poput novog Muzeja islamske kulture i umjetnosti u Sarajevu, Ex-YU rok centra, festivale elektronske i druge muzike, galerije, pojedinačne događaje i, naravno, naš Sarajevo Film Festival. Još jednom ponavljam, kulturna i kreativna industrija je nešto što proizvodi ekonomsku aktivnost, ali je to i industrija koja će vratiti Sarajevu mjesto koje mu pripada, a to je centralno mjesto u regiji.

Sport u Sarajevu je i dalje u vrhu interesovanja, ali, nažalost, danas imamo samo sjećanja na velike rezultate iz prošlosti. Vlada Kantona će učiniti sve da pruži podršku sarajevskom profesionalnom sportu kako bi se vratili na stare staze slave. Kriza sporta u Kantonu Sarajevo nije odlika samo na profesionalnom, već i na rekreativnom nivou. S tim u vezi cilj nam je da naredni period iskoristimo u ulaganje u programe i infrastrukturu rekreativnog sporta”, rekao je Nihad Uk.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade

“Visoko obrazovanje ima poseban značaj za razvoj i transformaciju društva. Kao što sam pomenuo kulturnu i kreativnu industriju u smislu četverostrukog povrata ulaganja kroz ekonomsku aktivnost, na isti način se društvu oduži svako ulaganje u naučno-istraživačku djelatnost. Potrebno je stalno uvećavati iznos za projekte koji će na našim fakultetima otvarati moderne laboratorije kroz koje ćemo dobiti novu generaciju naučnika i naučnica te poduzetnica i poduzetnika. Društvo znanja se dobija intenzivnim ulaganjem, a ne postoji mjesto na svijetu gdje se ulaganje u nauku nije višestruko vratilo.

Cilj nam je da se visokoškolske ustanove razvijaju u naučne centre koji će davati smjernice i biti motor napretka našeg društva i privrede. Razvoj Kampusa ima potencijal da potpuno transformiše pogled građana i građanki na sopstveni grad, a konačna izgradnja će staviti Sarajevo na mapu najljepših univerzitetskih centara Evrope. Dovršetak zgrade Akademije scenskih umjetnosti, izgradnja Univerzitetske biblioteke i adaptacija studentskih domova samo su neki od projekata kojim se želimo približiti zacrtanom cilju”, osvrnuo se Uk.

Ministarstvo finansija

“Imajući u vidu da je Izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda Budžet Kantona Sarajevo za tekuću godinu kažnjen umanjenjem pripadajućih prihoda za 110 miliona KM, akcenat će biti prije svega na neutralisanju negativnih posljedica uzrokovanih navedenim Zakonom. Finansijski izazov ćemo ublažiti efikasnijom naplatom ostalih budžetskih prihoda kao i stavljanjem cjelokupne imovine i javnih dobara Kantona Sarajevo u funkciju s ciljem povećanja upotrebne vrijednosti s jedne strane, a s druge strane osiguranjem dodatnih prihoda budžeta.

Ministarstvo će u narednom periodu dovršiti procese uspostave registra finansijskih obaveza i potraživanja te usvojiti Zakon o registru finansijskih obaveza. Opredijeljenost Vlade Kantona Sarajevo da poštuje pravosnažne sudske odluke pokazat ćemo, između ostalog, nastavkom dobre prakse prethodne Vlade osiguranjem sredstva za isplatu duga zaposlenicima Kantona po osnovu pravosnažnih sudskih odluka iz radnih odnosa”, ističe on.

Ministarstvo za boračka pitanja

“Ovu oblast najprije treba sagledati kroz broj potencijalnih korisnika i korisnica boračko- invalidske zaštite u Kantonu Sarajevo, pri tom imajući u vidu da je na prostoru Kantona Sarajevo preko 80.000 demobiliziranih boraca, 8.192 ratnih vojnih invalida korisnika lične invalidnine, 9.056 porodica šehida i poginulih boraca korisnika porodične invalidnine te 781 nosilac najvišeg ratnog priznanja i odlikovanja zajedno s učesnicima narodno-oslobodilačkog rata.

Ako na ove brojke dodamo i članove porodičnog domaćinstva, supruge i djecu, obuhvat korisnika i korisnica ove zaštite je daleko širi nego što je naprijed navedeno. Ministarstvo za boračka pitanja kroz realizaciju Programa rada u prvom redu kao zadatak ima ostvarivanje prava utvrđenih Zakonom o dopunskim pravima boraca – branitelja BiH, ukupno 30 prava, te realizaciju važećih skupštinskih odluka, počevši od Odluke o usvajanju projekta Opsada i odbrana 1992. – 1995., Odluke Skupštine Kantona Sarajevo o utvrđivanju Kalendara za obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda 1992. − 1995. godine, kao i za period 1941. − 1945., Odluke o proglašenju boračkih udruženja, organizacija i saveza od posebnog interesa za Kanton Sarajevo i druge”, zaključio je u ekspozeu Nihad Uk.

(Klix.ba)

Radio AS