Nikolić ugostila uspješne studente sportiste: Važno je da akademska zajednica pruži podršku svakom obliku akademske i sportske izvrsnosti

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić ugostila je danas uspješne mlade sportiste koji su na nedavnim Evropskim univerzitetskim igrama u Poljskoj sarajevskom Univerzitetu i našoj državi Bosni i Hercegovini donijeli najsjajnija sportska odličja.

Student FASTO-a (Fakulteta za sport i tjelesni odgoj) Rijad Džuho, kao član Karate kluba “Okinava” osvojio je zlatnu medalju, odnosno Prvo mjesto na ovom evropskom takmičenju. Podsjetio je da su on i njegov klupski kolega Hamza Turulja takođe nedavno na Mediteranskim igrama osvojili bronzane medalje od ukupno osam medalja koje je BiH osvojila na ovim Igrama.

“Prije Svjetskih univerzitetskih igara nastupićemo na takmičenjima u Turskoj, u okviru serija A, gdje ćemo dati sve od sebe kako bi Bosnu i Hercegovinu predstavili u najboljem sportskom svjetlu “, poručuju ovi mladi sportisti.

Studentica Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu Ilma Rahmanović, kao članica Karate kluba “Ilidža”, osvojila je na evropskoj univerzijadi treće mjesto, odnosno bronzanu medalju u kategoriji borbi djevojaka – 68. Naglašava da očekuje na takmičenjima u Turskoj i Svjetskom univerzitetskom prvenstvu za sebe i svoje kolege još bolje sportske rezultate.

Sarajevski student FASTO-a Hamza Turulja takođe očekuje da će zajedno sa svojim sportskim suigračima na budućim takmičenjima osvojiti još više medalja za BiH i svoje klubove.

Ovi uspješni sportisti ističu da fakulteti pokazuju razumijevanje i podršku u usklađivanju njihovih fakultetskih i sportskih aktivnosti, uz napomenu da bi Fakultet zdravstvenih studija, mogao pokazati više razumijevanja kada je riječ o Ilminim sportskim takmičenjima, kao i drugih studenata koji imaju ambicije za postizanje što boljih rezultata.

“Veliko mi je zadovoljstvo danas ugostiti ove uspješne mlade ljude. Posebno mi je drago što sam upoznala kolegicu sa Zdravstvenih studija koja zasigurno ima dodatnih izazova kako bi uskladila svoje akademske i sportske obaveze”, naglasila je ministrica Nikolić.

Ona je ovom prilikom posebno istakla činjenicu da upravo novi Zakon o visokom obrazovanju KS daje naglasak u tretiranju ovakvih posebnih, dodatnih potreba studenata i ujedno vrhunskih sportista jer Zakon daje mogućnost da se akademske obaveze i kurikulumi prilagode osobama većih sportskih, ali i drugih ambicija u smislu prepoznavanja, podsticaja i vrednovanja svih oblika akademskih i sportskih izvrsnosti.

Radio AS