Nova poskupljenja: Klasov polubijeli hljeb od sada košta 1,30 KM

Cijena najpoznatijeg i najprodavanijeg Klasovog proizvoda – polubijelog hljeba, od jučer u maloprodajnim objektima košta 1,30 KM.

Tako je i hljeb u trgovinama uslijed vala povećanja cijena poskupio za 0,30 KM.

“Cijene pšenice na tržištu su posljednjih sedam dana dosegle svoj rekord, a otežana isporuka je dodatna otežavajuća okolnost za proizvođače hljeba. Poskupljenje pšenice za 30 posto nas je, zbog ekonomičnog poslovanja naše kompanije, primoralo na korekciju cijena”, rekli su iz Klasa.

Kažu da je cijena Klasovog narodnog hljeba ostala ista.

“Svima je poznato da je u međuvremenu došlo do povećanja cijene goriva i električne energije što direktno ugrožava poslovanje kompanije Klas. Zbog vrlo dinamičnih promjena cijena pšenice, praktično iz dana u dan, do daljnjeg ne možemo davati pouzdane prognoze cijena sirovine i energenata, a samim tim ni naših finalnih proizvoda”, naveli su iz ove kompanije.

Hljeb je poskupio uslijed rekordno visokih cijena pšenice na svjetskom tržištu zbog rata u Ukrajini. Kao što je poznato Rusija i Ukrajina zajedno opskrbljuju gotovo trećinu svjetskog izvoza pšenice i ječma. S obzirom da sukobi u Ukrajini i dalje traju, neće iznenaditi ako pekarski proizvodi u doglednom periodu dožive novu korekciju cijena.

Novčanici građana su već sedmicama na udaru velikog vala poskupljenja osnovnih životnih namirnica poput brašna i ulja, a vlasti nisu uradile mnogo da zaštite potrošače osim što su u nekoliko navrata apelovali “da ne treba brinuti i paničariti.”

Također, rast cijena goriva u svijetu izaziva lančanu reakciju pa smo svjedoci svakodnevnih poskupljenja u trgovinama hrane i drugih kućnih potrepština.

klix.ba

Radio AS