Novi Zakon o pripadnosti javnih prihoda FBiH oštetio bi KS za oko 100 miliona KM u prvoj godini

Rukovodstva Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo upozorili su javnost i zastupnike u Parlamentu Federacije BiH, koji će danas na sjednici razmatrati izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, da će ukidanjem pondera 2 prouzrokovati nesagledive ekonomske posljedice, ne samo na budžet KS, već i ekonomsku stabilnost cijele Federacije BiH.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić kazao je danas na pres-konferenciji da ekonomski stručnjaci mjesecima u javnom prostiru i Analizi Ekonomskog instituta, koja je objavljena prije nekoliko dana, ukazuju na potrebu donošenja novog zakona o pripadnostima javnih prihoda uz pravednije kriterije, solidarnost, socijalnu pravdu, uravnoteženi razvoj, uz principe transparentnosti i odgovornosti.

“Postojeći sistem zahtijeva temeljitu strukturnu izmjenu, a ne samo korektivne zahvate u koje su se upustili pojedini zastupnici u Parlamentu FBiH”, istakao je.

Okerić je naglasio da ukidanje pondera 2 u KS znači oduzimanje oko 90 miliona KS u prvoj godini, te po 20 miliona KM u naredne dvije godine. Ističe da bi umanjenje iznosilo oko 230 miliona KM.

“Ovakvo političko kažnjavanje u Parlamentu BiH bez ikakve analize i fiskalne procjene ozbiljno će se reflektovati na sve korisnike budžeta KS, zatim zakonom propisana izdvajanja za socijalno ugrožene kategorije, boračke populacije, uposlenike MUP-a, zdravstva, školstva i druge, sve zbog nepromišljenog ukidanja pondera 2”, kazao je Okerić te dodao da će posljedice osjetiti i realni sektor.

Tvrdi da postojeći Zakon o pripadnosti javnih prihoda ima svoje manjkavosti, kao što je odsustvo kriterija za kantone gdje su porezi prikupljeni, netransparentnost i slično.

“Ukoliko dođe do usvajanja ovog zakona, ekonomska stabilnost KS značajno će biti narušena, dok će pojedini kantoni dobiti nešto manje povećanje. Oni koji godinama ne poštuju zakonske propise i najmanje doprinose uplatama na jedinstveni račun će najbolje proći i biti nagrađeni za takvo ponašanje. Ovakvim ponašanjem vlast pokušava politički kažnjavati KS, a samim tim i njegove građane, zbog gubitka vlasti u ovom kantonu”, zaključio je Okerić.

Ministar finansija KS Davor Čičić kazao je da navedeni razlozi za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda nisu istiniti.

Na pres-konferenciji obratili su se i predsjednik Koordinacije boračkih udruženja KS Ismet Imamović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Saudin Sivro, predsjednik Sindikata policije KS Sadik Hećo i predsjednik Koordinacionog odbora Udruženja osoba sa invaliditetom Fikret Zuko koji su upozorili na štetnost izmjena tog zakona.

tvsa.ba

https://www.youtube.com/watch?v=QWn5TaHt84w

Radio AS