Objavljen tender za izgradnju Prihvatilišta za napuštene životinje u Prači

“Meni je drago reći da je konačno, nakon niza bezuspješnih pokušaja raspisivanja tendera za prvu fazu izgradnje prihvatilišta u Prači, Veterinarska stanica prije nekoliko dana objavila tender na stranici javnih nabavki Bosne i Hercegovine. Nadam se da će tender biti uspješan i da ćemo već na proljeće vidjeti izvođače radova na terenu”, izjavio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Nakon dolaska nove uprave u KJP „Veterinarska stanica“ aktueliziovao se proces sistemskog rješavanja problema pasa lutalica na području Kantona Sarajevo i izgradnja „Centra za udomljavanje pasa Prača1“.

“Želimo naglasiti da smo morali napraviti niz neophodnih aktivnosti koje su prethodile raspisivanju tendera, u što se ubraja i ishodovanje svih neophodnih dozvola za početak radova. Urađena je i revizija postojećeg projekta, obzirom da je u njemu postojao niz grešaka koje je trebalo ispraviti u smislu bolje funkcionalnosti samog objekta. Unapređeni su i uvjeti u postojećem prihvatilištu kroz izradu Standardnih operativnih procedura (SOP), te raznih pravilnika. Posebno je bitno istaknuti i da je urađena nova sistematizacija i riješen status uposlenika u Prihvatilištu. Prihvatilište je otvoreno za javnost, a posebno smo ponosni na činjenicu da smo izgradili dobru saradnju i vratili povjerenje volontera i nevladinog sektora”, istakla je direktorica KJP “Veterinarska stanica” Nasiha Spahić.

Urađen je i rebranding Prihvatilišta s novim vizuelnim identitetom i u skladu sa standardima, a shodno tenderskoj dokumentaciji, pvom fazom izgradnje planirano je rušenje postojećih objekata i priprema gradilišta, izgradnja glavnog objekta Prihvatilišta za napuštene životinje, izgradnja tri paviljona (hodnika) za smještaj napuštenih pasa s područja Kantona, izgradnja potrebne vodovodne i kanalizacione mreže, te izgradnja privremenog smještaja za pse iz prihvatilišta za napuštene životinje s područja Kantona Sarajevo.

Za ovu fazu izgradnje Prihvatilišta u Prači Ministarstvo privrede izdvojilo je 1.950.000 KM.

Tender za prvu fazu izgradnje Prihvatilišta za napuštene životinje u Prači objavljen je 26. januara 2023. godine na portalu javnih nabavki  http://www.ejn.gov.ba i otvoren je do 27. februara tekuće godine.

Radio AS