Od 1. novembra obavezna zimska oprema u BiH

Od 1. novembra ove godine do 1. aprila 2022. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, i to bez obzira na vremenske uslove.

Posjedovanje obavezne zimske opreme bez obzira na vremenske uslove obavezno je za sva motorna vozila, izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije) – naveli su iz BIHAMK-a.

Kada je riječ o obaveznoj zimskoj opremi, to su gume s oznakama MS, M+S ili M&S te znakom pahuljice, a minimalna dubina gazećeg sloja mora iznositi 4 mm. Moguće je koristiti i gume s ljetnim profilom minimalnog gazećeg sloja od 4 mm, ali u priboru moraju biti odgovarajući lanci za stavljanje na pogonske točkove u slučaju zimskih uvjeta.

Također, iz BIHAMK-a upozoravaju vozače kako u zimskom periodu niske temperature i česte i obilne padavine izuzetno nepovoljno utječu na motorna vozila, posebno kad su intenzivnije u upotrebi.

Zbog snijega ili poledice sistemi teže prenose snagu na podlogu, so nakupljena na cestama šteti podvozju i karoseriji, a niske temperature onemogućavaju normalan rad motora, crpe energiju iz akumulatora, a štete i svim ostalim komponentama vozila.

Radio AS