Od danas ponovo dozvoljene posjete pacijentima na KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) biće omogućene od danas, svakog dana od 15 do 16 sati.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo prateći svakodnevno epidemilošku situaciju i vršeći nadzor nad kretanjem oboljevanja od akutnih respiratornih infekcija, bolesti sličnih gripi i teških oblika akutnih respiratornih stanja, smatra da je incidenca infekcija sličnih gripi u posljednje tri sedmice opala, te je njihova preporuka ukidanje zabrane posjeta pacijentima u svim zdravstvenim ustanovama.

Podsjetili su na ranije utvređena pravila prilikom posjete hospitaliziranim pacijentima u KCUS, koje su objavili putem sredstava javnog informisanja.

“U bolesničkom prostoru na odjeljenjima standardne njege (pokretan i svjestan pacijent), dozvoljena je posjeta isključivo pet osoba u različitim vremenskim intervalima (jedna osoba u posjeti može boraviti isključivo 10 minuta). Na odjeljenju pojačane njege (slabije pokretan ili nepokretan, slabije komunikativan pacijent) dozvoljena je posjeta dva člana uže porodice sa maksimalnim zadržavanjem 15 – 20 minuta. U redovnoj posjeti takvom pacijentu, mogu boraviti isključivo četiri osobe u predviđenom vremenskom roku za posjete”, navode iz KCUS-a.

Na odjeljenju intenzivnog liječenja posjeta je dozvoljena samo jednom posjetiocu (npr. užem članu porodice) i to prema procjeni šefa odjeljenja.

“Posjeta je strogo vremenski ograničena na 10 – 15 minuta, uz obavezu poštivanja higijenskih procedura bolnice. Pacijentima u terminalnoj fazi, posjete nisu ograničene i dozvoljavaju se isključivo članovima uže porodice. Kad je riječ o djeci u terminalnoj fazi bolesti, posjete osoba koje nisu članovi porodice omogućena je uz saglasnost roditelja. Posjete se realiziraju u dogovoru sa osobljem Klinike”, dodaju iz KCUS-a.

Posjete pacijentu izvan redovnog termina može biti odobrena uz pisani zahtjev koji se može dobiti od osoblja Klinike.

“Zahtjev mogu podnijeti članovi porodice isključivo iz opravdanih razloga, a odobrenje mogu dati isključivo odgovorna lica na Klinici. U posjetu nije preporučljivo dovoditi djecu manjeg uzrasta. Sugerišemo da ne donosite hranu i napitke pacijentima bez saglasnosti i uputa medicinskog osoblja. Na klinikama u kojima su osigurane tehničke/prostorne mogućnosti, posjeta izvan bolničke sobe isto može biti omogućena”, zaključuje se u saopštenju KCUS-a.

Radio AS