Od mrkve do chia sjemenki: Osam zdravih namirnica s kojima ne biste smjeli pretjerivati

Ljudi su sve svjesniji koliko je bitno hraniti se zdravo, no zbog toga često pretjeruju u konzumaciji samo jednog proizvoda. Međutim, ni u konzumiranju ovih super namirnica ne biste trebali pretjerivati jer one jednostavno ne mogu ponuditi sve hranjive sastojke koji su potrebni vašem organizmu.

Mrkva je prepuna beta-karotena koji vaše tijelo pretvara u vitamin A. Nažalost, višak beta-karotena u vašem tijelu može uzrokovati karotenemiju, bolest koja vašu kožu pretvara u žućkastu. Postupno nestaje kako se karoten prerađuje i ne nanosi štetu.

Kombuča je kinesko piće koje je veoma dobro za vaš probavni sistem. Međutim, sadrži i spoj nazvan FODMAP, nusprodukt fermentacije kvasca koji, ako se konzumira u velikim količinama, može izazvati nadutost i probavne tegobe.

Previše vode može stvoriti neravnotežu elektrolita slanjem količine natrija koju bubrezi više ne mogu preraditi. Sljedeća posljedica, u ekstremnim slučajevima, je nakupljanje vode u mozgu, zbog čega on bubri i povećava pritisak.

Avokado sadrži vlakna i veliku količinu vitamina. Također vam može pomoći u snižavanju lošeg holesterola (LDL) i održavanju ćelija zbog visokog sadržaja monozasićenih masti. Jedan avokado sadrži 240 kalorija, što je od 10 do 20 posto idealnog unosa kalorija za osobu, a unošenje previše kalorija može dovesti do problema sa začepljenjem arterija. Konzumirajte otprilike pola ili jedan avokado dnevno.

Cvekla je izvrstan izvor vitamina i minerala. Ona pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Međutim, u kombinaciji s mesom trebali biste je izbjegavati, jer ta kombinacija nije dobra za vaš organizam.

Morske alge rijedak su primjer proizvoda koji nisu životinjskog porijekla, a bogati su vitaminom B12, što ih čini izvrsnom zamjenom za meso u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani. Također vam mogu pomoći u gubitku kilograma jer sadrže jod i vlakna. Međutim, veliki unos joda mogao bi dovesti do problema sa štitnom žlijezdom, pa čak i do debljanja. Morske alge također mogu sadržavati velike količine teških metala, ovisno o tome gdje su rasle.

Soja je bogata hranjivim sastojcima, poput vitamina B, vlakana, kalija, magnezija i visokokvalitetnih bjelančevina. Sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može stvoriti. Ali ako ste nedavno promijenili prehranu zbog problema sa štitnjačom, pripazite: soja može ometati hormonske lijekove koji se koriste za liječenje hipotireoze kod pacijentica.

Iako su chia sjemenke poznate kao superhrana zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, do sada nisu pronađeni dokazi o njihovim zdravstvenim blagodatima. Omegu 3 koja se nalazi u chia sjemenkama teže je apsorbirati od one koju pruža losos. Osim toga, 100 grama chia sjemenki sadrži oko 500 kalorija, što je približno kalorijama koje sadrži jedan hamburger.

klix.ba

Radio AS