Održana press konferencija povodom premijere predstave “Moj sin samo malo sporije hoda”

Predstava “Moj sin malo sporije hoda” autora Ivora Martinića, a u režiji Ivana Plazibata, premijerno će biti izvedena u četvrtak, 8. decembra na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Glumica SARTR-a Maja Salkić kazala je na današnjoj konferenciji za medije da je predstava “puna ljubavi i tuge, ali i sreće kada spoznamo da zajedno s drugima možemo prevazići probleme”.

“Moja želja je bila da se u SARTR vrati pravi dramski tekst domaćeg autora. Martinić je bio veoma sretan što će se njegov tekst izvoditi prvi put u BiH. Ponosna sam što ozbiljne karaktere igraju žene i da smo dobili predstavu koja govori o svim nesretnim, ali sretnim porodicama, ljubavi i o tome šta znači u našem društvu biti drugačiji i drugi”, navela je Salkić.

Režiser predstave Ivan Plazibat ponosan je što radi tekst Ivora Martinića.

“Drago mi je što ovakvu vrstu priče mogu ispričati u Sarajevu. Martinić je karijeru započeo kao regionalni pisac, a on najbolje govori o našem tranzicijskom ili posttranzicijskom bluzu, o ostacima građanske klase, naplavinama građanskog društva, a sve to kroz puno osjećajnosti i humora”, kazao je Plazibat.

Naglašava da je tekst predstave pun humora iako se bavi bolešću u jednoj porodici, te da mu je izuzetno drago što je imao priliku sarađivati s ovom glumačkom postavom.

Glumačku podjelu čine Jasna Diklić, Snežana Bogičević, Mirela Lambić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Džana Džanić, Matea Mavrak i Enes Kozličić.

Autorski tim predstave čine dramaturginja Nejra Babić, scenograf Vedran Hrustanović, kostimografkinja Lejla Hodžić, za scenski pokret zadužena je Amila Terzimehić, a za muziku Basheskia & Edward EQ.  

Reprizna igranja predstave zakazana su za 9. i 10. decembar.

Radio AS