OFF Screen 2024: “Gori Vatra”, “Ljeto u zlatnoj dolini” i “Ne zaboravi disati”

Ovogodišnji OFF Screen program Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo donosi tri filma, od čega dva iz Bosne i Hercegovine i jedan iz Slovenije.

Filmovi koji će biti prikazani u programu su “Ljeto u zlatnoj dolini”, reditelja Srđana Vuletića, “Gori Vatra” reditelja Pjera Žalice i film “Ne zaboravi disati” reditelja Martina Turka.

“Ljeto u zlatnoj dolini” je bosanskohercegovačko-francusko-britanski igrani film iz 2003. godine koji je režirao Srđan Vuletić, a producirao Ademir Kenović. Muziku za film je radio Edo Maajka. Film govori o šesnaestogodišnjaku koji mora vratiti dug, pošto mu je otac umro. Nastojeći da sakupi novac, on i njegov prijatelj bivaju uvučeni u sarajevsku kriminalnu mrežu.

“Gori vatra” je bosanskohercegovačka drama snimljena 2003. godine u režiji Pjera Žalice. Ovo je bio njegov prvi dugometražni film za koji je napisao i scenarij. Radnja se dešava tokom kasnih 1990-ih u poslijeratnom bosanskohercegovačkom gradu Tešnju.

Stanovnici grada su zauzeti pripremama oko predstojeće posjete američkog predsjednika Billa Clintona. Grad je preplavljen korupcijom zbog ratnih godina, ali oni rade zajedno na dočeku više od nekoliko dana i pretvaraju se da sve izgleda u redu izvana. Film je 2003. bio bosanskohercegovački kandidat u kategoriji za najbolji strani film na 76. dodjeli Oscara, ali nije ušao u užu konkurenciju. Na Sarajevo Film Festivalu osvojio je nagradu u kategoriji najbolji film.

“Ne zaboravi disati” je slovenački film, reditelja Martina Turka. Film govori o petnaestogodišnem Klemenu koji živi u ruralnom gradiću s majkom i starijim bratom Peterom s kojim provodi svaki dan družeći se na teniskom terenu ili pored obližnje rijeke. Međutim, bratsku rutinu prekida Peterova iznenadna i strastvena veza s prekrasnom Sonjom, što u Klemenu izaziva vihor konfliktnih emocija. Uloge u filmu su ostvarili: Matija Valant, Tine Ugrin, Klara Kuk, , Iva Krajnc Bagola, Nikola Đuričko, Ronja Matijevec Jerman, Jakob Cilenšek, Miha Rodman.

Raspored projekcija ovogodišnjeg, 16. Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo će biti objavljen do kraja mjeseca juna. Ovogodišnji Festival predstavit će najveći program do sada sa novim lokacijama.

Sve informacije o programu i ulaznicama dostupni su na www.omladinski.ba i u sekciji Filmovi.

Radio AS