Opća bolnica pet mjeseci osobama s teškoćama u razvoju omogućava više pregleda na jednom mjestu

Direktor Opće bolnice ‘Abulah Nakaš’ Ismet Gavrankapetanović i članovi tima dodatne ambulante te direktorica Udruženja “Dajte nam šansu” Ines Kavalec razgovarali su danas sa porodicama koje imaju člana s poteškoćama u razvoju o njihovim iskustvima i kako to dodatno mogu unaprijediti usluge zarad dobrobiti te populacije.

Profesor Gavrankapetanović kaže da su prvi utisci i iskustva pozitivni, nakon pet mjeseci rada ambulante u okviru Opće bolnice gdje osobe s teškoćama u razvoju na jednom mjestu mogu obaviti dijagnostiku i određeni dio terapije. Sa stručnjacima Stomatološkog fakulteta, i uz pomoć anesteziologa, osobama s poteškoćama u razvoju pružaju usluge složenijih stomatoloških intervencija.

“Osobe s poteškoćama u razvoju i njihove porodice mnogo su zahvalni, a mi zapravo samo radimo svoj posao. Čuli smo dobre prijedloge i sugestije, pokušat ćemo dodatno djelovati da bi usluga bila i bolja”, kazao je novinarima.

Pedijatrica Jasmina Šlaku kaže da djeci s poteškoćama u razvoju, svojim pristupom, ukazuju na to da ne treba da se plaše dolaska ljekaru. Sa njima se igraju, pjevaju i pričaju, ali i brzo završe sve što im je potrebno.

“Odlični su naši prvi, ali i utisci korisnika i njihovih porodica o ambulanti gdje mogu obaviti više pregleda na jednom mjestu. Nadam se da ćemo biti primjer i drugim ustanovama, da pokrenu nešto slično tome”, kazala je.

Dio tima je i medicinska sestra Enisa Cokoja koja kaže da je emotivno teško raditi sa osobama s poteškoćama u razvoju, ali da na kraju osjete zadovoljstvo i sreću kad posao bude uspješno završen, a korisnici budu zadovoljni.

Kako je kazala, ta djeca su zaista posebna. U radu sa nekima od njih potrebno je uložiti mnogo truda, a sa nekima opet posao se završi brzo. Ipak, zagrljaj i stisak ruke većinom su dio rješenja.

Takvu vrstu pomoći za osobe s poteškoćama u razvoju direktorica Udruženja “Dajte nam šansu” Ines Kavalac smatra uspjehom za Kanton Sarajevo, ali i kao primjer za druge da pokrenu sličnu priču.

“Tim ambulante sve na jednom mjestu, predvođen profesorom Gavrankapetanovićem, primjer je da ako nešto želimo to možemo i postići sa namjerom da te aktivnosti dodatno širimo”, kazala je Kavalac, jedan od inicijatora otvaranja te ambulante.

Jedan od prijedloga bio je i dodatna ambulanta za roditelje odnosno članove porodica osoba s poteškoćama u razvoju, da na jednom mjestu obave više pregleda. Oni uglavnom nemaju vremena da se pozabave vlastitim zdravljem, koje je mnogima i narušeno, a njihova ih djeca trebaju čitav život.

U razgovoru sa timom ambulante za osobe s poteškoćama u razvoju, pri Općoj bolnici, članovi porodica osoba s teškoćama u razvoju danas su bili puni riječi hvale. Zahvalni su za svaki osmijeh, priliku da ih neko sasluša i potrudi se da riješi problem sa kojim se suočavaju.

Veoma emotivno su doživjeli današnji susret koji je imao za cilj razmotriti kako kroz zdravstvo biti podrška porodicama koje imaju člana sa teškoćama u razvoju, a medicinski tim ambulante Opće bolnice obećao je da će susreti te vrste ubuduće biti redovni.

(FENA)

Radio AS