Općina Novo Sarajevo stipendirala 1.012 učenika srednjih škola i studenata

Upriličeno je svečano potpisivanje ugovora sa prvom grupom stipendista Općine Novo Sarajevo u Sportskoj dvorani “Goran Čengić” na Grbavici. 

Ove godine, Komisija za provođenje Konkursa za dodjelu stipendija utvrdila je da 1.012 kandidata ostvaruje pravo na stipendiju u školskoj/akademskoj 2023/2024. godini. 

608 učenika srednjih škola i 404 studenta potpisat će ugovore o stipendiranju. Danas su to bili učenici srednjih škola I,II,III i IV razreda i I godine studija, dok će sutra ugovore o stipendiranju potpisati studenti II, III, IV, V i VI godine studija, te I i II godine II ciklusa studija. 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović u svom obraćanju stipendistima kazao je kako je broj stipendista porastao, a samim tim uvećan je i iznos za stipendije koji se iz Budžeta izdvaja.  

“Više od 1.000 stipendista je u Općini Novo Sarajevo što govori u prilog tome da veliki broj mladih ljudi živi na području općine Novo Sarajevo. Povećali smo i izdvajanja za stipendiranje. Mi ćemo uvijek podržavati izvrsnost i svakako da ćemo na tome raditi i dalje”, rekao je Tanović. 

Prethodne godine stipendirano je 985 učenika srednjih škola i studenata, a za stipendiranje je iz Budžeta izdvojeno 837.200 konvertibilnih maraka. Ove godine, osim broja stipendista koji je porastao, uvećan je i iznos za stipendiranje i iznosi ukupno 845.250 KM. 

Ovakvi pozitivni pokazatelji govore o našoj namjeri ulaganja u obrazovanje i mlade. 

Znanje je najvrednija valuta i najbolje ogledalo društva i države, te ako želimo rasti i razvijati se znanje je ključni faktor. Ulaganje u proces sticanja znanja svakako treba posmatrati kao investiciju u budućnosti, nikako kao trošak. 

Radio AS