Općina Stari Grad obezbijedila ruksake i školski pribor za sve prvačiće

Ukupno 246 prvačića danas je prvi put sjelo u školske klupe u osam osnovnih škola u Starom Gradu. Za bolji i lakši početak školovanja, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo svim prvačićima osiguralo je udžbenike, a Općina Stari Grad Sarajevo finansirala je nabavku ruksaka i školskog pribora.

Ruksaci su učenicima podijeljeni danas prilikom dolaska u školu kada su se prvi put susreli i sa svojim učiteljima i školskim prijateljima. Vesele dječije graje, druženja i smijeha nije nedostajalo, a šta će prvačiće dočekati u ovoj školskoj godini pojasnila je učiteljica OŠ “Saburina” Sanela Koro.

U osnovnu školu “Saburina” ove školske godine upisano je 20 prvačića, jedan razred.

“Lijep dan, lijep početak, naša draga djeca polaze danas u školu. Za prvačiće je ovo prvi susret sa učionicom i sa učiteljicom i nadam se da će biti sretni i uspješni. Ovom prilikom želim svim kolegama, prosvjetnim radnicima, roditeljima, učenicima, sretan početak nove školske godine. U organizaciji Općine Stari Grad, naši prvačići su danas dobili školske ruksake, pribor, raspored časova. Od nadležnog kantonalnog ministarstva to će biti udžbenici za učenike od prvog do devetog razreda. Promjene su u toku, čuli ste za reformu obrazovanja, nastavni kurikulumi – ishodi učenja. Idemo u nove promjene, učimo nove generacije i nadam se da će biti puno bolje i puno uspješnije”, poručila je Meliha Parla, direktorica škole.

U prvi razred osnovne škole “Hamdija Kreševljaković” na Vratniku danas je krenulo 26 prvačića. Direktorica ove škole Emina Nalo-Zahiragić zahvalila se Općini Stari Grad Sarajevo za kontinuiranu brigu o učenicima, posebno prvačićima koji svake godine dobijajaju školsku opremu.

“Prvačići su ushićeni, lijepo su se sredili za današnji veliki dan. Mislim da su spremni za novi početak, novu epohu svog života. Mi smo se svi potrudili da što bolje startaju. Najljepši dio ovog dana je svečanost i mislim da je i za prvačiće to nešto najljepše u njihovom obrazovanju”, poručila je Nalo-Zahiragić.

U ime Općine Stari Grad Sarajevo škole je danas posjetila Enida Osmanagić, po ovlaštenju pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport, koja je svim učenicima zaželjela sretan početak školske 2023/24.godine.

“Općina Stari Grad i ove godine je u saradnji sa osnovnim školama za prvačiće obezbijedila ruksake i školski pribor. Mi smo osigurali sredstva, a nabavku su izvršile škole. Ukupno je Općina Stari Grad za ove namjene iz budžeta izdvojila oko 12.000 KM”, izjavila je Osmanagić.

“Svim učenicima želimo sretan početak nove školske godine, a prvačićima želimo da im budući školski dani budi puni lijepih druženja i osmijeha i da uz pomoć svojih učitelja, roditelja i školskih prijatelja brzo i lako savladaju nove lekcije i zadatke”, dodala je.

Prvačići su jutros sjeli u školske klupe u osam osnovnih škola u Starom Gradu: “Saburina” (20), “Edhem Mulabdić” (65), “Hamdija Kreševljaković” (26), “Mula Mustafa Bašeskija” (70), “Vrhbosna” (24), “Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković” (23), Privatna Osnovna škola “Bloom” (6) i Zavod Mjedneica (12).

Općina Stari Grad Sarajevo dugi niz godina podržava obrazovanje i obrazovne procese u Starom Gradu kroz: finansiranje obnove i izgradnje školskih objekata, nabavku ruksaka, školskog pribora i opremanje školaraca, pa do stipendiranja učenika i studenata za što je samo u ovoj godini izdvojeno više od 600.000 KM.

Radio AS