Općina Stari Grad pokrenula postupak protiv Turčina koji je dućan ofarbao u plavu boju

Inspektori Službe za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo jutros su pokrenuli prekršajni postupak protiv turskog državljanina Turk Atila koji je zakupac poslovnog prostora u ulici Abadžiluk broj 10.

Kako su rekli iz Općine Stari Grad, prijava je pokrenuta zbog izvođenja nedozvoljenih radova farbanja poslovnog prostora u jarko plavu boju.

“Ovime je ozbiljno narušen izgled starogradske čaršije koja je još 2014. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH”, kažu iz Općine.

Prema informacijama iz Službe za opću upravu u inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo, inspektori su rano jutros izašli na teren, ali nisu nikoga zatekli, te su ostavili obavijest o hitnom javljanju nadležnom inspektoru.

“Nakon toga, inspektoru se javio turski državljanin, kome je naloženo da u roku od 24 sata portal vrati u prvobitno stanje, i izvrši njegovo farbanje u odgovarajuću boju”, dodaju iz Općine Stari Grad.

Općina Stari Grad ističe da ovo nije prostor u vlasništvu ovog organa uprave.

“Utvrđeno da su vlasnici prostora Džido Senada i Šemsudin Zahirović, protiv kojih će također biti pokrenuti prekršajni postupci zbog ovakvog skrnavljenja najuže starogradske jezgre, te će se suočiti sa sankcijama za protuzakonite postupke”, dodaju.

Radio AS